Starbucks, probleme cu antisemitismul angajaților. Apologia terorismului cu sigla companiei

Starbucks, probleme cu antisemitismul angajaților. Apologia terorismului cu sigla companieiSursa foto: Arhiva EvZ

Compania Starbucks este nemulțumită de faptul că mai multe filiale și-au exprimat „solidaritate cu Palestina” folosind numele mărcii, prin intermediul unui tweet. Imaginea de pe rețeaua de socilalizare prezintă un buldozer condus de un membru Hamas care dărâmă un gard de la granița cu Gaza. Starbucks a trimis o scrisoare în care cere sindicatului să înceteze să folosească numele firmei pentru astfel de acțiuni. Sindicatul a șters postarea, scrie DailyMail.

Starbucks amenință că va da în judecată Starbucks Workers United, sindicatul care îi reprezintă pe angajații gigantului de cafea, pentru încălcarea mărcii comerciale, în urma tweet-ului „Solidaritate cu Palestina!” postat de sindicat.

Apologia terorismului Hamas cu sigla companiei

Săptămâna trecută, compania a trimis o scrisoare sindicatului în care îi cere să „înceteze și să renunțe imediat” la utilizarea numelui și a logo-ului companiei, în caz contrar compania va iniția o acțiune în justiție împotriva acestuia.

Cererea a venit după ce unele filiale ale sindicatului și-au exprimat sprijinul pentru „Palestina”, după ce mișcarea teroristă Hamas, la putere în Fâșia Gaza, a ucis, până în prezent, 1.400 de israelieni.

Într-un tweet, acum șters, sindicatul a făcut o postare care conținea mesajul "Solidaritate cu Palestina!" deasupra unei imagini cu un buldozer condus de teroriști Hamas care dărâmă un gard la granița dintre Israel și Gaza.

Starbucks donează profitul pentru Israel

Compania făcut o declarație în care afirmă că firma „condamnă fără echivoc aceste acte de terorism, ură și violență” și că nu este de acord cu postarea sindicatului.

Starbucks  a devenit una dintre puținele companii mari din industria serviciilor care a emis o declarație cu privire la război și la atacul terorist care a dus la acesta. Restaurantele locale - cu sau fără legături cu Israelul - din multe orașe și-au donat profitul pentru a ajuta la efortul poporului israelian de a se apăra.

După această declarație, consilierul juridic al Starbucks i-a trimis președintelui sindicatului o scrisoare în care era vorba un apel al senatorului Rick Scott din Florida de a boicota lanțul de cafenele ca răspuns la tweet-ul pro-palestinian.

În scrisoare se mai spunea că declarația sindicatului a dus la „confruntări între clienți  și angajați”.

Avocații Starbucks  au scris că, deoarece sindicatul a făcut "declarații de susținere a violenței în Orientul Mijlociu", trebuie să își schimbe numele, adresa site-ului, conturile de socializare, și tot ceea ce conține logo-ul lor.

Sindicatul angajaților Starbucks respinge acuzațiile

Președintele sindicatului Starbucks, Lynne Fox, a scris într-un răspuns că firma nu ar fi reușit să „identifice nicio astfel de declarație”. Ea a adăugat că Starbucks Workers United este afiliată la SEIU, al cărui președinte a emis o declarație în care se spune: „Violențele din Israel și Palestina sunt de neconceput. @SEIU este alături de toți cei care suferă, în timp ce condamnă cu fermitate antisemitismul, islamofobia și ura sub toate formele”.

„Starbucks încearcă să exploateze tragedia actuală din Orientul Mijlociu pentru a susține campania antisindicală a companiei. Scrisoarea dumneavoastră invocă pretenții legale frivole, în timp ce insinuează în mod fals că sindicatul susține terorismul”, mai spune Lynne Fox. În ceea ce privește potențialul argument juridic al Starbucks, Fox a contestat această premisă, scriind:

„Nu este probabil ca publicul să creadă că declarațiile SBWU sunt cele ale Starbucks Corporation... În absența unei confuzii probabile, o companie nu poate forța un sindicat să își schimbe numele și materialele de marcă”.

„Scrisoarea dumneavoastră afirmă că Starbucks este preocupată de „siguranța și bunăstarea” lucrătorilor săi”, a continuat ea. ”Dacă este așa, sugerăm ca societatea să negocieze cu bună credință cu SBWU în ceea ce privește prevederile privind sănătatea și siguranța propuse de sindicat cu luni în urmă”.

Starbucks se va adresa unei instanțe federale

Șefa departamentului de resurse umane, Sara Kelly, a scris că, deoarece sindicatul ”a respins” cererea companiei de a nu mai folosi numele și sigla sa, ”Starbucks va intenta un proces împotriva sindicatului la o instanță federală și intenționăm să urmărim toate opțiunile legale în apărarea partenerilor noștri și a companiei noastre”.

Starbucks Workers United, care are sediul în Buffalo, New York, reprezintă aproximativ 9.000 de angajați de la Starbucks în 340 de unități Starbucks din întreaga țară, toate reprezentând ideologii politice unice.

În trecutul recent, gigantul lanț de cafenele s-a cu alte crize legate de tulburări civile. În vara anului 2020, Starbucks le-a spus inițial angajaților că nu li se va permite să poarte tricouri și insigne Black Lives Matter din cauza unei politici a companiei care urmărea să împiedice amplificarea „divizării”.

Reacțiile din rețelele de socializare împotriva lanțului au fost intense și au determinat ulterior o revenire asupra politicii și o declarație potrivit căreia compania va furniza 250.000 de tricouri marca Starbucks Black Lives Matter pentru barrmana și alți angajați care le doreau.

 

Ne puteți urmări și pe Google News