Stăpânii resurselor

Stăpânii resurselor

Din 304 perimetre petroliere de exploatare concesionate în România, doar 9 sunt gestionate de firme cu capital integral românesc.

Rezervele de petrol şi gaze ale României nasc în continuare controverse. Dacă argumentele de genul "nu ne vindem ţara", enunţate împotriva privatizării din 2004 a companiei Petrom, nu au suport economic, ci mai mult emoţional, sumele încasate de stat din exploatarea acestor reserve pot fi uşor contestate. Astfel, statul şi-a pus în plan să obţină în 2008 din redevenţele pe exploatarea de petrol şi gaze din România suma de 850 milioane lei, adică 360 milioane de dolari. Suma este infimă, comparând doar cu valoarea ţiţeiului extras din solul României. În ţara noastră se produc anual aproximativ 7 milioane tone de petrol. La o valoare a barilului de 110 dolari, respectând conversia în tone, valoarea ţiţeiului extras din România este de 5,77 miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, statul încasează doar 6,3% din valoarea ţiţeiului produs.

Energie la licitaţie

Săptămâna viitoare (pe 28 martie), Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va numi firma câştigătoare pentru cele 15 perimetre noi de exploatare petrolieră pe care statul le pune la bătaie. Au fost primite 31 de oferte pentru concesionarea a 15 perimetre de exploatare, iar ofertanţii sunt Amromco Energy, Aurelian Oil&Gas, Blackstairs, Brent, Expert Petroleum, Fora, Foraj Craiova, Grupul Industrial Român, Sigma şi Zeta. ANRM oferise iniţial 26 de perimetre de exploatare, dar nu toate au fost interesante pentru investitori. Anul trecut au fost acordate 18 perimetre în exploatare, Amromco luând opt dintre acestea. Aceste perimetre sunt cele la care Petrom şi Romgaz, companiile ce deţin practic monopol pe exploatarea resurselor din România, au renunţat.

Petrom, preluată de OMV în 2004, reprezintă pentru compania austriecilor achiziţia care le-a permis exploatarea celor mai mari resurse de care dispune OMV. Pe de altă parte, Romgaz este un monopol de stat care a obţinut un profit brut anul trecut de un sfert de milliard de euro şi care exploatează unele perimetre în parteneriat cu companii precum Wintershall, Aurelian Oil&Gas sau Europa Oil&Gas. Statul a încasat din exploatarea acestor resurse doar 782,89 milioane lei în 2006 şi cu puţin mai mult în 2007 (797,42 milioane lei). Pentru acest an, redevenţa este estimată la peste 850 milioane lei. Marile companii petroliere nu prea s-au înghesuit pe piaţa de exploatare a ţiţeiului de la noi unde un singur jucător deţine aproape tot volumul de petrol produs. Totodată, pe piaţă au intrat atât companii străine (în majoritatea lor britanice sau americane), dar şi companii româneşti obscure.

Nu e loc de concurenţă

Eşecul gigantului petrolier Shell în România (care şi-a lichidat conturile după o investiţie de 70 milioane de dolari), a descurajat concurenţa pentru Petrom, care a descoperit anul trecut o nouă rezervă de petrol în Marea Neagră şi una de gaze naturale la Torceşti, în Vrancea. Şi grupul german Wintershall exploatează de câţiva ani zăcământul de gaz descoperit lângă Sighişoara.

Resursele descoperite până în prezent în România însumează 2.600 milioane tone de ţiţei şi 1.800 miliarde metri cubi de gaze, din care până acum s-au exploatat 650 milioane tone de ţiţei şi 1.050 miliarde mc de gaze.

Companiile care împart resursele cu Petrom şi Romgaz

> Aurelian Oil&Gas este o companie britanică, fondată în 2002 cu activitate în România, Bulgaria, Polonia, Slovacia. În datele financiare, compania se aşteaptă ca producţia din România să crească în prima jumătate a anului 2008.

> Wintershall, unul dintre cei mai mari producători germani de ţiţei şi gaze naturale. În Olanda, de exemplu, operează 25 de perimetre de exploatare în Marea Nordului, iar în Norvegia a obţinut cinci noi licenţe. Compania nu este doar producător de gaze în România, ci în primul rând este intermediar pentru gazul rusesc. România nu mai importă direct de la Gazprom din 1993, intermediarul agreat fiind compania WIEE, în care Gazprom şi Wintershall deţin participaţii egale.

> Amromco Energy este o companie cu sediul în Huston, Texas şi cu birouri la New York, Ploieşti şi Bucureşti. Scopul declarat al companiei este de a exploata câmpuri de petrol şi gaze de pe pieţe în dezvoltare, "aşa cum este România". Amroco extrage gaze naturale de la noi, încă din iunie 2003.

> Europa Oil & Gas, un holding cu sediul în Marea Britanie, are activităţi în Polonia, România şi Ucraina, şi drepturi de exploatare în Franţa şi Nordul Africii. În România, compania a obţinut licenţe de exploatare a unor câmpuri petrolifere între 1995 şi 1999. În 2004 a fost admisă pe platformele alternative de tranzacţionare ale London Stock Exchange.

> Mihoc Oil, companie românească din Târgu-Neamţ, înfiinţată în 1996. Are un personal de 30 de angajaţi şi se ocupă cu servicii de extracţie a produselor petroliere şi a ţiţeiului.

> Foraj Sonde Videle, societate românească specializată în forajul şi extracţia de petroi şi gaze la adâncimi de peste 2.200 de metri, alimentări cu apă şi izolaţii interioare de conducte metalice.

> Carpathian Energy este o companie nord-americană, care are sucursală şi în România şi în care compania Oracle Energy deţine 20%. Exploatează şase perimetre în România, la care a renunţat Petrom.

> Zeta Petroleum, companie britanică ce exploatează în România şi Turcia. În datele ANRM compania apare ca exploatând un singur perimetru, însă pe site-ul companiei, ea apare cu o exploatare de petrol (la Jimbolia) şi patru de gaze naturale (Bobocu, Pădureni, Bala, Rogojelu).

> Algoritm este societatea care, împreună cu Asociaţia Salariaţilor Petromin, a încercat să cumpere firma de navigaţie maritimă cu acelaşi nume. AVAS a descalificat acest consorţiu de la privatizare, dar a pierdut procesul intentat. Firma s-a asociat cu Grup Servicii Petroliere în încercarea de a cumpăra Petromin.

> Toreador Resources (fosta Toreador Royalty Corporation, listată la London Stock Exchange din 1951) este o companie din Dallas, Texas. A preluat Madison Oil în 2001, iar în 2003 a intrat în România şi extrage ţiţei de pe o suprafaţă de 252.000 hectare. Prima producţie în România a avut-o în 2006.

> Expert Petroleum, companie din Iordania, este o subsidiară a NT&S Energy. NT&S Energy are operaţiuni în SUA, Libia, Yemen, Emiratele Arabe, Qatar, România, Afganistan şi Irak. Despre companii precum Transatlantic Worldwide LLC, Elrom International sau Transeuro Import-Export nu se cunosc prea multe lucruri. Prima are sediul în Nassau, Bahamas, iar anul trecut guvernul i-a acordat concesiunea pentru perimetrele Izvoru, Mârşa, Vânători. A doua este cunoscută ca "o firmă din SUA", iar ultima apare ca firmă înfiinţată în 1994, specializată în vânzarea de mărfuri diverse, "în care predominante sunt cele alimentare".

Ne puteți urmări și pe Google News