Evenimentul Zilei > EVZ Special > Stalin își aruncă în luptă vrăjitoarele nopții
Stalin își aruncă în luptă vrăjitoarele nopții

Stalin își aruncă în luptă vrăjitoarele nopții

Marina Raskova (foto), cunoscută ca „Amelia Earhart sovietică”, a fost prima femeie pilot din Forțele Aeriene Sovietice.

Ea i-a solicitat personal dictatorului sovietic Stalin să-i permită să formeze un escadron de luptă exclusiv feminin.

În timp ce Statele Unite au avut prima femeie pilot de vânătoare în 1993, Uniunea Sovietică a avut multe femei care au zburat în misiuni de luptă în Al Doilea Război Mondial împotriva Germaniei naziste.

Uniunea Sovietică lupta literalmente pentru supraviețuirea sa, aproape fiecare cetățean ajutând la efortul de război. În total opt sute de mii de femei au servit în armata sovietică.

La sfârșitul războiului, existau trei regimente de femei pilot, care au zburat în peste treizeci de mii de misiuni și au dat cel puțin treizeci de eroi ai Uniunii Sovietice.

Unitatea Marinei Raskova a fost organizată rapid în urma invaziei germane din vara anului 1941 și în curând patru sute de femei au fost instruite pentru trei unități.

Prima unitate care a luat parte la lupte – la 16 aprilie 1942, la mai puțin de șase luni de la formare – a fost 586th Fighter Aviation Regiment.

A fost echipată cu o varietate de aeronave în Yakovlev Yak-1, Yak-7B și Yak-9. Unitatea a efectuat mai mult de 4.400 de zboruri și a distrus treizeci și opt de avioane inamice.

Ele aplicat tactica de a lăsa motorul la relanti când se apropiau de țintă, astfel încât să se audă doar zgomotul vântului.

Soldații germani au comparat sunetul cu zgomotul făcut de mătură și astfel unitatea a devenit cunoscută sub numele de „Vrăjitoarele nopții” („Nachthexen” în germană).

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric