Spyware rus, neutralizat de americani după 20 de ani. FSB s-a folosit de spionul cibernetic ca să fure documente secrete din 50 de țări

Spyware rus, neutralizat de americani după 20 de ani. FSB s-a folosit de spionul cibernetic ca să fure documente secrete din 50 de țări Hackeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un software-spion rusesc, considerat unul dintre cele mai sofisticate instrumente de spionaj cibernetic a fost neutralizat de experții americani. Software-ul, numit Snake – Șarpele, a fost utilizat, pentru furtul documentelor sensibile din cincizeci de țări, inclusiv membre NATO. Programul informatic a fost utilizat de spionajul rus, respectiv de o unitate specială a FSB, pe parcursul ultimilor 20 de ani.

Experții în informatică din Statele Unite au anunțat că au reușit să neutralizeze un software-spion rus, numit „Snake” – Șarpele. Acesta a fost considerat unul dintre cele mai sofisticate instrumente de spionaj informatic dezvoltat de serviciile rusești, cu ajutorul cărora au fost furate documente sensibile din 50 de ţări. Printre țintele vizate de acest spyware s-au aflat și state membre ale NATO.

Snake a acționat vreme de 20 de ani, în conformitate cu interesele serviciilor de informații din Rusia, până să fie depistat și neutralizat, după cum anunţă într-un comunicat Departamentul american al Justiţiei.

Potrivit autorităţilor americane, acest spyware a fost ghidat de o unitate specială a FSB, care a fost denumită Turla, cu sediul în Reazan, în centrul Rusiei. Spyware-ul Snake identifica și fura documentele la care avea acces fără să fie detectat, pe termen nedefinit. Ulterior, agenţii din unitatea Turla scoteau datele folosind reţeaua mondială de computere infectate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Americanii au declanșat operațiunea Medusa

Experții americani au numit operațiunea în urma căreia au reușit să scoată din funcțiune acest software spion, „Medusa”. Spionul informatic a permis FSB să fure „sute de documente sensibile în cel puţin 50 de ţări”, prin atacarea serviciilor informatice ale guvernelor sau ale presei,

„Printr-o operaţiune de înaltă tehnologie, care a întors acest malware rus împotriva lui însuşi, forţele americane de ordine au neutralizat unul dintre cele mai sofisticate instrumente ale spionajului cibernetic rusesc”, a declarat adjuncta secretarului american al Justiţiei, Lisa Monaco.

FBI a anihilat Snake cu ajutorul lui Perseu

În acest context, după ce a studiat vreme de mai mulți ani modul de acțiune a software-ului spion, Poliţia federală americană (FBI) a reuşit să creeze un instrument, denumit „Perseu” capabil să comunice cu „Snake” şi să-i ordone să se „stingă”, fără să implice computerul-gazdă.

În urmă cu șapte ani, în 2016, autorităţile germane au dezvăluit că au fost ţinta unui atac cibernetic fără precedent. La momentul respectiv atacul a fost atribuit de presă software-ului spion „Snake”, cunoscut şi sub numele de „Uruburos” sau „Turla”, după numele unității FSB.

Ulterior, printre victimele acestui spyware rus s-au aflat autoritățile guvernamentale din Belgia, Ucraina, Statele Unite sau Georgia.