Sputnik V provoacă scandal în Slovacia. Agenția medicamentului refuză autorizarea serului rusesc

Sputnik V provoacă scandal în Slovacia. Agenția medicamentului refuză autorizarea serului rusesc

Vaccinul rusesc anti-COVID, Sputnik V provoacă scandal în Slovacia, după ce agenția națională de autorizare a medicamentelor a refuzat să-și dea avizul pentru folosirea sa.

Agenția de medicamente din Slovacia refuză să autorizeze vaccinul rusesc Sputnik V, împotriva COVID-19. Aceasta în condțiile în care guvernul slovac a comandat 2 milioane de doze pentru imunizarea cetățenilor.

Slovacia este a doua țară din UE care a comandat vaccinul Sputnik V. Oficialii Agenției de autorizare a medicamentelor refuză să-și dea acordul pe motiv că nu au primit suficiente date despre vaccinul rusesc. Aceștia susțin, conform Reuters, că nu pot decide asupra beneficiilor și riscurilor acestui produs.

Premierul Igor Matovic a fost obligat să demisioneze după ce a anunțat că intenționează să achiziționeze vaccinul produs de Institutul Gamaleya din Rusia. Demisia a venit după ce partenerii de guvernare i-au reproșat că nu i-a consultat în legătură cu această achiziție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în prezent, nici o doză de vaccin Sputnik V nu a fost administrat în Slovacia, dat fiind că autoritățile fac propria evaluare privind eficacitatea și siguranța sa.

Documentația trimisă în Slovacia este incompletă

SUKL, agenția națională de medicamente a Slovaciei, afirmă că a examinat documentația, a inspectat fabricile în care este produs vaccinul și a finalizat 11 dintre cele 14 teste de laborator planificate.

„Agenția a trimis în 30 martie 2021 un raport de evaluare oficial Ministerului Sănătății în care a afirmat că nu este posibilă formularea unei concluzii asupra echilibrului dintre beneficiile și riscurile vaccinului Sputnik V”, a afirmat agenția, potrivit agenției Reuters.

Indecizia se datorează lipsei de informații de la producător, a inconsecvenței formularelor privind dozajul și a imposibilității de a compara loturile folosite în diferite studii și țări.

Agenția a evitat să răspundă unei întrebări legate de informația din presa slovacă potrivit căreia lotul de vaccinuri Sputnik V trimis în această țară nu a fost identic cu cel folosit într-un test clinic ale cărui rezultate au fost publicate în prestigioasa revistă medicală The Lancet.

Ministerul slovac al sănătății autorizase folosirea terapeutică a vaccinului ca medicament neînregistrat însă a cerut SUKL să evalueze produsul înainte de a începe administrarea sa.

Scandalul vaccinului rusesc a dus la demisia premierului

Fostul premier Igor Matovic intenționase ca Slovacia să fie a doua țară din UE, după Ungaria, care să înceapă administrarea primului vaccin dezvoltat de Rusia, deși nu a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Decizia sa de a comanda vaccinul fără să se consulte cu partenerii din coaliția de guvernare a declanșat o criză guvernamentală care a durat mai bine de o lună și s-a încheiat cu demisia sa.

Matosevic anunțase că a comandat două milioane de doze, un număr semnificativ pentru țara cu o populație de 5,5 milioane de persoane.