Lupta împotriva coronavirusului este și un război din umbră. La mijlocul lunii martie, guvernul rus a creat o „task force” împotriva Covid-19. Condus de primul ministru, Mihail Mișustin, acest grup de lucru reunește principalii șefi ai serviciilor de securitate internă și externă.

De partea sa, Vladimir Putin s-a înconjurat de un grup de lucru format din oficiali vamali, ai ministerul Apărării, ai apărării civile, pazei frontierelor și ai FSB (Serviciul Federal de Securitate).

Vladimir Putin a mobilizat, de asemenea, forțele armate și industria de apărare a țării pentru fabricarea de echipamente medicale, precum ventilatoare sau dispozitive de imagistică termică.

Oficial, obiectivul serviciilor ruse este de a coordona colectarea informațiilor despre contagiune, dar și de a urmări evoluția bolii, precum și impactul economic și social al acesteia în lume și, în cele din urmă, protejarea granițelor.

„Nu există niciun dubiu”, a declarat pentru France 24 Alain Juillet, fost numărul doi ai serviciilor secrete franceze. „Rușii își supraveghează propria populație, în special pe cei infectați, și urmăresc îndeaproape reacția altor state în fața pandemiei”.

La fel ca și CIA, care știa de câteva săptămâni că Beijing a subestimat în mare parte răspândirea virusului și daunele sale politice și economice.

Din ianuarie 2020, comunitatea americană de informații a avertizat în mod constant Casa Albă despre amenințarea pandemiei, fără a obține un răspuns clar din partea președintelui Trump.

Această chestiune nu este nouă pentru serviciile americane de informații. De ani buni, aceste servicii își avertizează guvernele cu privire la efectele unei pandemii de tip gripal asupra securității naționale.

La 12 februarie 2009, directorul informațiilor naționale, Dennis C. Blair, a avertizat: „Cea mai presantă provocare sanitară transnațională pentru SUA rămâne potențialul de apariție a unei pandemii severe, cu un virus gripal mortal”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE