Cu hărţi şi programul de prezentare Powerpoint în sprijin, Netanyahu a făcut aceste afirmaţii în faţa presei la Ierusalim: „Astăzi, dezvăluim că Iranul avea un alt sit nuclear secret”. Șeful guvernului israelian a afirmat că această dezvăluire se bazează pe documente originale iraniene, obţinute anul trecut de Israel.

Israelul acuză de mai mulţi ani Iranul că vrea să fabrice arme nucleare, în pofida dezminţirilor repetate ale Teheranului.

În 2018, Netanyahu a afirmat deja că Israelul dispune de „dovezi concludente” privind un plan secret pe care Iranul l-ar putea activa în orice moment pentru a se dota cu bomba nucleară. El declarat atunci că se bazează pe „copiile exacte” a zeci de mii de documente originale iraniene obţinute cu preţul unei „formidabile reuşite în domeniul informaţiilor”.

Luni, Netanyahu a susţinut că aceleaşi „arhive” iraniene au dezvăluit identitatea unui alt sit strategic, la sud de Ispahan, oraş din centrul Iranului.

„În acest sit, Iranul a desfăşurat experienţe pentru a dezvolta arme nucleare (…), însă atunci când a realizat că noi am descoperit acest sit, iată ce au făcut ei: l-au distrus, pur şi simplu l-au şters de pe hartă”, a adăugat Netanyahu.

El s-a adresat liderilor Iranului: „Israelul ştie ce faceţi, Israelul ştie când faceţi şi Israelul ştie unde faceţi”.

Premierul israelian se opune vehement acordului asupra programului nuclear iranian din care s-a retras administraţia americană a lui Donald Trump, aliat apropiat al lui Netanyahu.

Te-ar putea interesa și: