Evenimentul Zilei > International > Spionul sârb Bratislav Zivkovic, decorat de ruși, a fost ARESTAT
Spionul sârb Bratislav Zivkovic, decorat de ruși, a fost ARESTAT

Spionul sârb Bratislav Zivkovic, decorat de ruși, a fost ARESTAT

Sârbul Bratislav Zivkovic, mercenar înrolat în Mișcarea Cetnică, criminal de război în Ucraina, decorat de patru ori de ruși, a fost joi arestat de către poliția sârbă, anunță portalul sârb N1.

Zivkovic a fost arestat pentru 48 de ore, în urma suspiciunii de „crimă organizată într-un conflict dintr-un stat străin”, potrivit Radio Free Europe (RFE).
Procuratura Generală de la Kiev investighează cazul lui Zivkovic, care ar avea legătură cu cei șase cetățeni sârbi care au luptat de partea rusă în războiul din Ucraina.
Cetățenii sârbi sunt suspectați de atacuri asupra Ucrainei, ca parte a organizației extremiste „Unité Continentale”, în regiunile Donbas și Lugansk, unde rușii susținuți de Moscova au declarat autonomie Kiev-ului.

Bratislav Zivkovic a primit interdicție pe 15 ani de a mai intra în România, anul trecut. Motivele înaintate Curții au ținut în exclusivitate de activitățile de spionaj pe care sârbul le-a desfășurat pe teritoriul României. 

Astfel, pe parcursul anului 2017, după toate regulile muncii de spionaj, Bratislav Zivkovic a intrat de mai multe ori în România și a executat misiuni precise care au vizat configurarea unei rețele informative și observarea directă în vederea realizării de documentări cu privire la amplasamentul și caracteristicile unor instalații radar situate pe teritoriul de sud-est al țării, cu precădere în regiunea costieră a Mării Negre, dar nu numai.

Contraspionajul românesc l-a documentat pe sârb cu privire la acțiunile de spionaj pe care le-a desfășurat, pas cu pas. Acestea vizau identificarea persoanelor cu acces în mediile-țintă, adică facilități militare NATO, SUA și românești, precum și deplasări în teren în vederea identificării locațiilor de interes, a studiului de obiectiv și, în final, de marcare GPS a obiectivelor.