Evenimentul Zilei > Actualitate > Licăr de SPERANȚĂ pentru FEMEILE iraniene. Poliția din TEHERAN relaxează codul vestimentar
Licăr de SPERANȚĂ pentru FEMEILE iraniene. Poliția din TEHERAN relaxează codul vestimentar

Licăr de SPERANȚĂ pentru FEMEILE iraniene. Poliția din TEHERAN relaxează codul vestimentar

Conform unei declarații surprinzătoare făcută de reprezentanții poliției din Teheran, femeile nu vor mai fi arestate pentru că nu poartă hijabul în mode adecvat.

Poliția moralității din capitala iraniană va înceta să mai rețină femeile care nu poartă hijabul în mod corespunzător în public, marcând astfel începutul unei schimbări majore după revoluția din 1979, care a adus cu sine impunerea strictului cod vestimentar feminin.

Pentru aproape 40 de ani, femeile au fost obligate să își acopere părul cu o eșarfă și să poarte articole de îmbrăcăminte largi și lungi.

Femeile tinere și liberale au testat în continuu limitele codului vestimentar oficial, purtând eșarfe colorate sau vopsindu-și unghiile. Aceste mici forme de protest au capacitatea de a atrage mânia conservatorilor.

Adepții puternici ai regulilor stricte încă domină ramura judiciară și forțele de securitate din Teheran așa că este neclar cât de completă va fi această relaxare a regulilor, confrom The Telegraph. 

 „Cele care nu respectă codul vestimentar islamic nu vor mai fi duse în centre de detenție și nici nu li se va intenta proces”, a declarat generalul Hossein Rahimi, Șeful Poliției din Teheran pentru publicația reformistă Al Sharq.

Până acum, poliția moralității din Teheran și din restul Iranului rețineau femeile care încălcau reglementările, le duceau într-un centru de detenție unde familia acestora trebuia să le aducă haine de schimb. Procedura se finaliza cu semnarea unei declarații prin care femeile se obligau să nu mai încalce normele vestimentare.

Decizia poliției din teheran vine după reforme aduse și în Arabia Saudită, cunoscută pentru viziunea conservatoare puternică pe care o avea cu privire la drepturile și obligațiile femeilor. Tânărul Prinț Mohamed bin Salman a anunțat că femeile vor avea dreptul de a conduce autovehicule și că, începând cu 2018, vor putea să asiste la evenimente sportive pe stadioanele naționale.