Speranța de viață a ajuns la cote dramatice în ultimul an. Scădere nemaivăzută după Al Doilea Război Mondial

Speranța de viață a ajuns la cote dramatice în ultimul an. Scădere nemaivăzută după Al Doilea Război Mondial

Conform unui studiu, speranța de viață a scăzut semnificativ începând de anul trecut, la nivel mondial, cauza fiind legată, bineînțeles, de pandemie.

Pandemia de coronavirus, care a început în primăvara anului 2020 a scăzut dramatic speranța de viață. Care a ajuns la o cotă nemaiîntâlnită după cel de-Al Doilea Război Mondial. Asta arată rezultatele unui studiu ce a fost realizat de oameni de știință de la Universitatea Oxford şi publicat de Internacional Journal of Epidemiology.

Speranța de viață a scăzut dramatic

De asemenea, scăderea speranţei de viaţă a depăşit-o chiar și pe cea existentă după căderea blocului de est al ţărilor din Europa Centrală şi Orientală.

Impactul pandemiei de coronavirus asupra scăderii speranţei de viaţă a fost notabil în majoritatea celor 29 de state studiate. „22 de ţări incluse în studiul nostru au suferit pierderi ale speranţei de viaţă în medie de peste un an în 2020”, a declarat unul dintre autorii studiului, José Manuel Aburto.

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipa de experţi a strâns date ce vizează mortalitatea în 29 de state, care au publicat registre oficiale privind numărul deceselor pentru anul 2020. Datele arată că 27 dintre cele 29 de ţări au înregistrat scăderi ale speranţei de viaţă în 2020, „la o scară care a anulat anii de progres privind mortalitatea”, se arată în studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

În majoritatea statelor, speranţa de viaţă în rândul bărbaţilor a scăzut mai mult comparativ cu cea a femeilor. Femeile din 15 state şi bărbaţii din zece aveau o speranţă de viaţă mai mică în 2020 decât în 2015, an în care speranţa de viaţa fusese deja afectată negativ de sezonul de gripă.

În SUA s-a înregistrat scăderea cea mai importantă

Cercetarea mai arată şi că femeile din opt ţări şi bărbaţii din 11 ţări au suferit pierderi de cel puţin un an ca speranţă de viaţă. Aceste state au avut nevoie de 5-6 ani pentru ca speranţa de viaţă să crească cu un an. Un progres ce a fost anulat de coronavirus anul trecut.

Cele mai importante scăderi ale speranţei de viaţă s-au observat la bărbaţii din Statele Unite ale Americii, 2,2 ani faţă de nivelul din 2019, urmaţi de cei din Lituania (1,7 ani). Această scădere este tradusă printr-o creştere a mortalităţii la vârsta activă observată în 2020, a spus Ridhi Kaskyap, unul dintre cercetători.

În Europa, „creşterea mortalităţii la cei de peste 60 ani a fost cel mai des observată”, a afirmat Kaskyap. Dincolo de vârstă, studiul arată că majoritatea reducerilor speranţei de viaţă în diferitele ţări a fost asociată deceselor oficiale de COVID-19.