Iadul dezlănțuit de Covid-19, mai rău decât al Doilea Război Mondial?

Iadul dezlănțuit de Covid-19, mai rău decât al Doilea Război Mondial?

Pandemia covid-19 a cauzat mai multe „traume în masă” populației globale decât al Doilea Război Mondial, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

„După cel de-al Doilea Război Mondial, lumea a suferit traume în masă, conflagrația afectând a afectând numeroase vieți. Iar acum, cu această pandemie COVID, cu o amploare mai mare, au fost afectate mai multe vieți”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Comentariile lui Tedros au venit ca răspuns la o întrebare cu privire la faptul dacă nu cumva țările ar trebui să țină cont mai mult de impactul pandemiei asupra economiei și sănătății mintale a oamenilor.

Al Doilea Război Mondial a fost cel mai sângeros și mortal conflict militar din istorie, care a provocat între 70 și până la 85 de milioane de morți. Adică aproximativ 3% din populația lumii de la acea vreme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform celor mai recente date adunate de Universitatea Johns Hopkins, în prezent numărul total de infectări cu covid-19 a ajuns la 117 milioane, iar numărul deceselor asociate este de 2,6 milioane.

"Există variații în ceea ce privește impactul pandemiei l-a avut asupra indivizilor, indiferent dacă ați pierdut un membru al familiei sau un prieten din cauza acestui virus", a spus dr. Maria Van Kerkhove, șefa unității OMS pentru boli emergente.

Există însă studii ale unor experți care sunțin că analogiile dintre pandemia actuală și al Doilea Război Mondial nu sunt întotdeauna utile, deoarece există diferențe majore între un conflict armat și o pandemie globală. Potrivit experților, citați de CBS, „realitatea bombardamentelor aeriene i-a obligat pe civili să-și modifice rutina zilnică și i-a aruncat de multe ori în linia întâia conflictului.

Documentul susține că întreruperile de curent din timpul războiului oferă cea mai apropiată analogie cu distanțarea socială actuală.

O altă paralelă ar fi mobilizarea numărului mare de voluntari în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar care adesea erau slab coordonați și echipați.