Spălarea banilor, în Republica Moldova, tot mai greu de pus în practică. Există cadru legal
- Nicolae Comănescu
- 12 iunie 2024, 07:43
Un flagel cu care autoritățile din Republica Moldova au luptat crâncen în ultima perioadă este legat de spălarea banilor.
Se poate vorbi despre mari progrese, pentru că Basarabia și-a consolidat cadrul legal și instituțional de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, însă are de remediat mai multe carențe, constată Comitetul MONEYVAL al Consiliului Europei (CoE), în ultimul său raport de evaluare, dat publicității, marți, 11 iunie.
Republica Moldova a făcut mari progrese în lupta contra spălării banilor
Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și finanțarea terorismului al CoE a salutat faptul că Republica Moldova a înregistrat progrese în remedierea lacunelor tehnice care vizează „aplicarea sancțiunilor financiare specifice legate de terorism, de finanțarea terorismului, de proliferarea armelor de distrugere în masă și de finanțarea acestora”.
Totodată, MONEYVAL constată că autoritățile moldovene au făcut „doar progrese limitate în remedierea neajunsurilor care afectează aplicarea standardelor FATF (Grupul de Acțiune Financiară) cu privire la activele virtuale și furnizorii de servicii de active virtuale”.
Experții MONEYVAL remarcă faptul că „țara nu a îndeplinit așteptările legate de remedierea majorității deficiențelor de conformitate tehnică” semnalate în raportul de evaluare din iulie 2019. Comitetul îndeamnă autoritățile moldovene să facă acest lucru până în iunie 2025.
Ce s-a punctat și la ce mai este de lucrat
Dintre cele 40 de recomandări ale Grupului de Acțiune Financiară (FATF), Republica Moldova a îndeplinit nouă recomandări, alte 25 de recomandări au fost îndeplinite „în mare măsură”, iar șase – „parțial” îndeplinite, potrivit raportului MONEYVAL.
În luna ianuarie a anului 2020, Guvernul de la Chișinău a înființat un Grup de lucru pentru implementarea recomandărilor Comitetului MONEYVAL, pentru elaborarea Strategiei naționale de prevenire și combatere a spălării banilor şi finanțării terorismului pentru anii 2020-2024, pentru evaluarea națională a riscurilor în domeniu, precum și pentru realizarea angajamentelor asumate față de partenerii externi de dezvoltare, după cum informează jurnaliștii de la moldova.europalibera.org.