Noi percheziții în Republica Moldova, în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice

Noi percheziții în Republica Moldova, în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice Sursa foto: 96954764 © Ognjen Stevanovic | Dreamstime.com

Autoritățile din Republica Moldova au efectuat noi percheziții în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice. Reprezentanții poliției spun că trei persoane au încercat să introducă peste 1.900 de carduri bancare în țară. De ele urmau să beneficieze partidele nou înființate, afiliate fostului Șor.

Șeful Poliției Naționale din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a susținut un briefing de presă cu privire la documentarea acestei noi forme de spălare a banilor. Aceasta a fost realizată de exponenții unei „grupări criminale” pentru finanțarea partidelor politice. La conferință au participat și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Alexandr Pînzari.

Poliția Republicii Moldova a stabilit că a fost implementată o nouă formulă de finanțare a partidelor politice. Aceasta consta în excluderea operării cu surse financiare în numerar și crearea unui nou mecanism prin intermediul cartelelor PYYPL și a tehnologiilor digitale.

Noua formă de spălare a banilor a fost pusă în aplicare la începutul lunii septembrie. Atunci, trei persoane, două străine și unul din Republica Moldova, intenționau să introducă în țară 1.975 de carduri bancare. Acestea urmau să fie repartizate către anumite persoane, membre a unor formațiuni politice nou create, afiliate cu fostul partid Șor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Percheziții în Republica Moldova, în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice

Miercuri, 4 octombrie, oamenii legii au desfășurat mai multe percheziții la reprezentanți a două formațiuni politice. Acestea au apărut în atenția publică în contextul declarării partidului Șor neconstituțional. Renaștere și Șansă sunt cele două formațiuni politice unde s-au efectuat percheziții.

„(…) Ieri, pe întreg teritoriul țării au fost efectuate peste 70 de percheziții în mai multe localități din țară, unde au fost documentate și prelevate probe pentru primirea și finanțarea partidelor politice, pentru a favoriza anumite partide. La moment, acțiunile sunt în derulare (…)”, a spus Alexandr Pînzari, directorul adjunct al CNA.

Șeful Poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a vorbit despre noua metodă de finanțare a partidelor politice. Oficialul a vorbit despre cele trei persoane care au încercat să introducă mai bine de 1.900 de carduri bancare și destinația acestora.

„(…) De ceva timp, în atenția organelor de drept (…) a apărut o nouă metodă de finanțare și transmitere a surselor financiare către unii exponenți ai unor grupări. Prima acțiune sau măsura care a fost la începutul lunii septembrie, a fost atunci când pe teritoriul R. Moldova a apărut intenția de a introduce de către trei cetățeni (doi de origine străină și un cetățean al R. Moldova), peste 1975 de carduri bancare care aveau destinația, anume de a fi utilizate în scopul transferării sumelor bănești pentru asigurarea anumitor acțiuni de finanțare. Urmare a investigațiilor care s-au petrecut până la ziua de ieri, s-a demonstrat că de fapt scopul acelei partide, care venea și a fost reținută la începutul lunii septembrie, cât și alte cartele de genul respectiv care deja erau în uz, de fapt erau predestinate pentru a fi repartizate persoanelor-cheie din rândul unui partid politic, care era angajat pentru scrutinul electoral și a cărei finanțare venea din exterior (…)”, spune șeful IGP.

Carduri bancare

Sursa foto: arhiva EVZ

Finanțarea venea din afară

Persoanele implicate în această schemă de spălare a banilor aveau carduri bancare, telefon mobil și tabletă. Pe dispozitive era instalată aplicația care servea ca modalitate de operare a acestor transferuri bănești. Responsabil pentru gestionarea mecanismului era un cetățean din Republica Moldova. El participa la toate ședințele restrânse cu membrului partidului respectiv și care avea rolul bine organizat de a instala și de a gestiona această platformă.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat carduri, telefoane mobile și tablete, utilizate în această schemă. Au fost ridicate liste cu persoane care aveau rolul de candidați în următorul scrutin electoral. Pe aceste liste erau stabilite care sunt sumele de bani oferite fiecărui din acești candidați pentru procurarea anumite piese vestimentare.

Șefa PA, Veronica Dragalin, a menționat că sursa banilor venea din afara Republicii Moldova. Ea a spus că acțiunile au „ implicat mai multe partide, nu doar unul. Un lucru în comun este legătura cu partidul Șor, declarat neconstituțional (…)”, potrivit zdg.md.