Sorbetul de căpșuni, surpriza verii. Rețeta cu aromă intensă de fructe
- Andreea Vlad
- 10 august 2023, 09:10
Sorbetul de căpșuni are un gust deopotrivă delicios și răcoritor, ca și o aromă intensă de fructe. Iată rețeta explicată pas cu pas, dar și câteva reinterpretări ale acesteia.
Sorbetul de căpșuni este una dintre cele frumoase surprize ale verii, căci are un gust deopotrivă delicios și răcoritor și o aromă intensă de fructe. Sorbetul este desertul care reflectă spiritul verii, într-o formă savuroasă și proaspătă.
Desertul îmbină dulceața căpșunilor proaspete cu un strop de aciditate, este perfect pentru zilele calde de vară sau oricând ai nevoie de o pauză răcoritoare. Rețeta datează încă din Antichitate.
Sorbetul este cea mai simplă rețetă de înghețată. Însă, spre deosebire de înghețată, sorbetul se servește mai degrabă într-o formă moale, care aduce cu textura de smoothie sau de frappe cu înghețată.
Sorbetul cu căpșuni este benefic pentru sănătate
Căpșunile au o mulțime de beneficii pentru sănătate. În primul rând, căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, esențială pentru sănătatea pielii și a sistemului imunitar. De asemenea, conțin mangan, un mineral benefic pentru sănătatea oaselor și metabolism.
Un alt beneficiu esențial al căpșunilor este conținutul mare de antioxidanți. Antioxidanții pot ajuta la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi și pot reduce riscul de boli cronice grave, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
În timp ce înghețata conține cel puțin 10% grăsime (adesea chiar și 20%), sorbetul conține doar 1 - 2% grăsime. Conține totuși zahăr și, prin urmare, trebuie consumat cu precauție.
O rețetă rapidă și ieftină
Ingrediente
- 1 kg de căpșuni proaspete
- 250 grame de zahăr
- 120 ml de apă
- Sucul de la o jumătate de lămâie
Mod de preparare:
- Spală căpșunile, îndepărtează codițele și taie-le în jumătate sau sferturi, în funcție de mărime.
- Într-o cratiță, combină zahărul și apa.
- Pune cratița pe foc mediu și amestecă până când zahărul se dizolvă complet.
- Lasă amestecul să dea în clocot, apoi redu focul și lasă-l să fiarbă timp de 2-3 minute.
- Îndepărtează cratița de pe foc și lasă siropul să se răcească.
- Pune căpșunile într-un blender și mixează până când se obține un piure.
- Adaugă siropul de zahăr răcit și sucul de lămâie peste piure, apoi amestecă bine.
- Toarnă amestecul într-o formă de înghețată sau într-un recipient. Acoperă recipientul și pune-l în congelator.
- După aproximativ o oră, când sorbetul începe să se întărească la margini, scoate-l și amestecă-l bine cu o furculiță sau cu un mixer manual.
- Repetă acest proces de 2-3 ori la intervale de o oră, ca să previi formarea cristalelor de gheață și să obții un sorbet cremos.
- Lasă sorbetul la temperatura camerei timp de 10-15 minute înainte de a-l servi pentru a-l înmuia puțin.
În funcție de preferințe, se pot adăuga alte arome sau condimente.
Reinterpretări ale rețetei
Deși sorbetul are un gust fără egal în forma sa clasică, există și alte opțiuni care pot face acest desert și mai interesant.
Adăugarea altor fructe
Pentru a profita de fructele de sezon, poți adăuga alte fructe ca zmeura sau mango. De asemenea, poți crea un sorbet "curcubeu", folosind straturi de sorbet de diferite culori și arome.
Condimente și arome
Poți adăuga condimente sau arome pentru a da sorbetului o notă exotică. De exemplu, menta proaspătă sau busuiocul pot adăuga o notă răcoritoare, în timp ce vanilia sau cardamomul pot adăuga o notă caldă și relaxată.
Alcool cu un gust rafinat
Pentru un desert mai sofisticat sau pentru o ocazie specială, poți adăuga un strop de alcool în sorbetul tău. De exemplu, un sorbet de căpșuni cu un strop de Prosecco, Grand Marnier sau de vin roze poate fi un desert rafinat la o cină sau o petrecere.
Poate fi păstrat la congelator
Sorbetul este ideal când este servit, dar poate fi păstrat în congelator pentru a fi savurat mai târziu. Folosește un recipient ermetic pentru a-l păstra în congelator.
Astfel vei preveni formarea cristalelor de gheață și vei menține sorbetul proaspăt și gustos mai mult timp.
Atenție însă, deși sorbetul poate fi păstrat în congelator maxim 2-3 luni, cel mai bun este consumat în primele zile. Cu timpul, sorbetul poate începe să se întărească, pierzându-și textura cremoasă, potrivit temananc.ro.