Noul studiu arată o creştere a nivelului îngrijorării şi temerilor în contextul pandemiei de COVID-19, dar şi faptul că românii sunt informaţi şi în mare parte dispuşi să se conformeze măsurilor pe care le iau autorităţile.

97% dintre respondenţi spun că ştiu despre instituirea stării de urgenţă şi se informează permanent despre evoluţia pandemiei. 77% respectă în general indicaţiile. Jumătate dintre români, în special femei şi vârstnici, spun că au respectat în totalitate recomandarea de a sta în casă. Dintre cei care au ieșit, majoritatea au fost bărbaţi şi au făcut-o pentru cumparături sau mers la serviciu.

O cincime dintre participanţii la studiu și-au anulat, de la apariția noului coronavirus, călătoriile în țară, iar 16% pe cele în străinătate. 15% dintre respondenți au spus că şi-au făcut provizii de alimente mai mari decât ar fi fost necesar, iar 13% au cumpărat mai multe medicamente pentru prevenirea răcelilor. Unul din cinci români au un membru de familie aflat în străinătate în zone infectate, iar 7% dintre români cunosc pe cineva întors de curând acasă care nu respectă autoizolarea sau carantina impusă de autorițăţi.

În această perioadă a crescut foarte mult credibilitatea sistemului național de sănătate. Două treimi dintre români au încredere în acest sistem, iar 84% spun că au foarte multă încredere în medicii români.

Sondajul a fost realizat luni şi marţi pe un eșantion reprezentativ la nivel național, iar marja de eroare este de plus-minus 3%, anunță Radio România Actualități.