Sondaj IRES: Ce efecte a avut pandemia asupra românilor. Cum au fost afectaţi emoţional

Sondaj IRES: Ce efecte a avut pandemia asupra românilor. Cum au fost afectaţi emoţionalSursa foto: Arhiva EvZ

Sondaj IRES: Ce efecte a avut pandemia asupra românilor? Sondajul ne arată că pandemia a avut un impact semnificativ asupra stării psiho-emoționale, dar și asupra sănătății.

Sondaj IRES: Ce efecte a avut pandemia asupra românilor? Sondajul ne arată că pandemia a avut un impact semnificativ asupra stării psiho-emoționale. Dar și asupra sănătății românilor, cum ar fi anxietatea.

Sondaj IRES: Ce efecte a avut pandemia asupra românilor? Cum au fost afectaţi emoţional

În sondajul IRES vedem următoarele statistici:

-un român din 10 a traversat, în ultima săptămână, stări de anxietate,

-14% nu reușesc să își țină sub control îngrijorările,

-iar femeile, persoanele cu educație scăzută și cele care locuiesc în mediul rural au consultat medicul specialist, în primul an pandemic. Mult mai puțin decât o făceau în perioada de dinainte.

-16% găsesc și părți pozitive,

-mai mult de jumătate recunosc că au învățat lucruri în ultimul an pandemic, lucruri despre care cred că nu le-ar fi învățat în alt context.

Ce impact a avut pandemia asupra stării de sănătate a românilor

-Dacă 1 din 5 români a fost, în ultimul an, mult mai îngrijorat pentru sănătatea proprie decât înainte de pandemie. Iar 4 din 10 au fost mult mai îngrijorați pentru sănătatea celor dragi.

Femeile cu vârste de peste 51 de ani, respondenții cu nivel ridicat de educație, persoanele care locuiesc în mediul rural și cele din Moldova se declară mai îngrijorați decât înaintea pandemiei pentru starea proprie de sănătate, în timp ce vârstnicii și persoanele cu studii superioare și peste au fost îngrijorați mai mult decât în mod obișnuit pentru sănătatea celor dragi.

-7% dintre români recunosc că, în perioada pandemiei, au luat mai multe medicamente decât în mod obișnuit.

Femeile, intervievații cu vârste de peste 51 de ani, respondenții cu nivel scăzut de educație, persoanele care locuiesc în mediul rural și cele din Moldova au declarat un consum mai crescut decât în mod obișnuit.

-9% dintre români spun că, în perioada pandemiei, au consultat un medic specialist mai mult decât în mod obișnuit (cei mai mulți fiind vârstnici), în timp ce peste 4 din 10 (42%) susțin că au consultat un medic specialist mai puțin decât înainte de pandemie sau chiar deloc, în această categorie regăsindu-se în proporții mai ridicate femeile, persoanele între 36 și 50 de ani, intervievații cu educație scăzută și cei care locuiesc în mediul rural.

-6% dintre români au mers mai des decât în mod obișnuit la medicul de familie, 4 din 10 au frecventat la fel medicul de familie, iar peste o treime (36%) mai puțin decât înainte de pandemie.

Cum a modificat pandemia activităţile cotidiene?

Pandemia a crescut considerabil activitățile de informare și entertainement mediate de tehnologie fie la tv, fie online, dar și pe cele legate de utilizarea tehnologiei în scopuri profesionale sau pentru școală. Dintre activitățile cotidiene, cele legate de îngrijire personală (frizerie, coafor cosmetică etc.) au fost cel mai afectate de pandemie.

Ce impact a avut asupra bunăstării noaste?

Aproape jumătate dintre români și-au făcut în primul an pandemic, mai mult decât înainte, griji pentru propria situație financiară sau a familiei lor.

Mai îngrijorați au fost respondenții cu educație scăzută, cei care locuiesc în zona de sud a țării și în Moldova, dar și femeile.

În timp ce aproape o treime (31%) dintre participanții la studiu spun că au cheltuit mai mult în această perioadă, un sfert spun că au cheltuit mai puțin. Economii au reușit să facă mai mult decât înainte de pandemie 23%, în timp ce o treime (33%) au făcut economii mai puțin sau chiar deloc.

Ce impact a avut pandemia asupra socializării

-peste jumătate dintre români (54%) au simțit mai mult nevoia de a contacta pe cineva drag,

-iar 43% au simțit nevoia să stea de vorbă cu cineva drag.Aproape trei sferturi (71%) dintre participanții la sondaj au spus că în această perioadă s-au întâlnit mult mai puțin cu prietenii.

-aproape 1 din 5 români s-a simțit, în această perioadă, mai singur decât de obicei. Femeile și vârstnicii sunt categoriile în rândul cărora sentimentul singurătății a fost mai puternic.

-o treime dintre români (36%) să spună că, în această perioadă, au petrecut mai mult timp decât înainte discutând cu membri ai familiei, iar un procent similar (31%) că s-au jucat mai mult cu copiii.

Dacă pe mai bine de un sfert (27%) dintre participanții la studiu pandemia i-a făcut să se gândească mai puțin la un divorț, pe 7% i-a determinat să se gândească mai mult la căsătorie.

Ce impact a avut supra sătării psiho-emoţionale?

-Pandemia i-a făcut pe mai mult de jumătate dintre români (55%) să aprecieze mai mult lucrurile pe care le au, iar pe 4 din 10 i-a făcut să se gândească mai mult la sensul vieții. Un sfert au traversat mai mult decât înainte de pandemie stări de tristețe sau de depresie, iar 16% s-au gândit mai mult la moarte. 4 din 10 români s-au rugat mai mult decât înainte de pandemie.

-Mai mult de un sfert (28%) dintre cei intervievați au fost cuprinși de regretul că nu au făcut ceva.

-Pandemia i-a făcut pe 27% dintre români să fie mai optimiști decât înainte de pandemie, iar pe 23% să își facă planuri de viitor într-o măsură mai mare decât înainte.

-Impactul COVID-19 asupra stării psiho-emoționale a românilor este încă semnificativ. Potrivit sondajului, 1 din 10 români a trecut în ultimele 7 zile, aproape zilnic prin stări de anxietate, 13% s-au simțit triști ori lipsiți de speranță, 14% nu și-au putut controla îngrijorările, iar 14% au simțit că nu mai au interes sau plăcere pentru a face ceva, se arată în sindajul publicat de IRES.

Ne puteți urmări și pe Google News