Evenimentul Zilei > Actualitate > Sondaj CSOP: USL – 48%, PDL – 20%. Ce imagine au partidele în ochii românilor!
Sondaj CSOP: USL – 48%, PDL – 20%. Ce imagine au partidele în ochii românilor!

Sondaj CSOP: USL – 48%, PDL – 20%. Ce imagine au partidele în ochii românilor!

USL ar obţine 48% la alegerile parlamentare, cu un procent mai mult faţă de luna ianuarie a anului în curs, arată un sondaj de tip omnibus realizat de CSOP în perioada 11 - 19 februarie 2012. Beneficiar al instalării lui Mihai Răzvan Ungureanu la cârma Guvernului, PDL a crescut cu patru procente aproape atingând cota pe care o avea în luna decembrie a anului trecut – 20%. Creşterea pare fi fost fost realizată pe seama PRM şi a Partidului Poporului care, de la o intenţie de vot de 19% în ianuarie, a scăzut în luna februarie la 16%.

Totuşi, PDL este considerat partidul cu cei mai corupţi şi mai puţini serioşi oameni. La polul opus, repondenţii fac din PSD campionul oamenilor săraci, cu oamenii cei mai competenţi, preocupat de nevoile oamenilor, în timp ce PNL ar excela în ochii românilor în domeniul luptei anticorupţie şi al valorilor europene împărtăşite.
Creștere PDL pe spinarea PRM și a Partidului Poporului
Potrivit sondajului, în caz de alegeri parlamentare, USL ar putea obţine 48% din sufragii, urmat de un PDL în creştere la 20%, Partidul Poporului – 16%, UDMR- 6%, PRM-4%, PNG- 3% şi UNPR – 1%.
Comparând aceste date cu luna ianuarie a acestui an, se poate observa că USL a pierdut un procent, PRM două, iar Partidul Poporului trei procente. Beneficiarul este PDL care a contabilizat o creştere de patru procente de la 16 la 20%.


PDL, campionul corupților, PSD, al săracilor?
În schimb, PDL continuă să se confrunte cu o imagine foarte proastă la nivelul opiniei publice. Este identificat de 35% dintre cei chestionaţi, ca fiind partidul cu cei mai mulţi corupţi. Doar 8% cred că este formaţiunea cu oamenii cei mai serioşi, în timp ce 16% consideră că apără mai mult interesele firmelor.
În cazul PSD, imaginea acestui partid se confundă cu cea de reprezentant al oamenilor săraci (17%), preocupat de nevoile oamenilor (16%), cu oamenii cei mai competenţi (18%) şi cei mai serioşi (15%). Colegii lor liberali sunt apreciaţi de 11% dintre români ca fiind partidul cel mai implicat în lupta anticorupţie şi mai apropiat de valorile europene (14%).
Românii, sceptici. Nu văd calități la partide
Îngrijorător pentru toate formaţiunile politice româneşti este procentul mare al celor care consideră că niciun partid nu are aceste calităţi. Astfel, 29% dintre români nu văd niciun partid cu oameni competenţi, iar alţi 23% se limitează să spună nu ştiu la această problemă. 32% nu identifică niciun om serios în aceste partide, iar 25% evită să se dea cu presupusul.
36% dintre repondenţi nu văd vreo formaţiune care să apere într-adevăr interesele săracilor. Alţi 21% nu ştiu cum să răspundă la această întrebare. Acelaşi procent este pesimist faţă de preocupările partidelor faţă de nevoile oamenilor. Alţi 21% preferă să se abţină.
37% nu cred că măcar un singur partid să se arate preocupat de lupta împotriva corupţiei. Alţi 23% nu au nicio părere.
Valorile europene nu sunt împărtăşite de niciun actor politic, consideră 30% dintre români, în timp ce 31% nu au viziune clară.
În fine, 30% dintre români apreciază că niciun partid nu este interesat să schimbe ceva în bine în ţară. Încă 24% nu au o părere în acest sens.
Sondajul CSOP a fost realizat în perioada 11 – 19 februarie 2012, prin intervievarea la domiciliu a 1.068 persoane şi are o rată de eroare de ±3,0%, cu o probabilitate de 0,95.

CITIŢI ŞI:

  • SONDAJ CSOP. MRU, Ponta și Antonescu sunt umăr la umăr în topul încrederii în politicieni. VEZI cu ce procente
  • SONDAJ. Românii, încredere de două ori mai mare în guvernul Ungureanu