Un studiu sugerează că somnul în aceste zile ale săptămânii poate preveni atacurile de cord
- Dosofteea Lainici
- 1 ianuarie 2024, 12:31
Nu ați dormit destul în timpul săptămânii? Dacă dormiți în weekend vi se poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, potrivit unui studiu Sleep Health.
Participanții la un studiu au fost întrebați despre cantitatea de somn din timpul săptămânii și weekend și dacă aveau boli de inimă, hipertensiune arterială sau diabet.
Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției (NHANES) 2017-2018 a colectat date de la 3.400 de adulți americani cu vârsta de 20 de ani și peste, pe care cercetătorii de la Universitatea de Medicină Nanjing le-au analizat.
Un pui de somn în weekend îți poate îmbunătăți sănătatea
În comparație cu cei care nu au avut parte de somn de recuperare, cei care dormeau în weekend au avut rate mai mici de boli cardiovasculare, inclusiv accidente vasculare cerebrale, boli coronariene și angină pectorală.
Dormitul mai puțin de șase ore în timpul săptămânii și cel puțin două ore în weekend a redus cel mai mult riscul.
„Dormitul mai puțin de șase ore pe noapte ne crește riscul de eliberare a hormonilor de stres și de creștere a atacului de cord și a accidentului vascular cerebral”, a declarat Dr. Marc Siegel, profesor clinic de medicină la NYU Langone Medical Center și colaborator medical al Fox News.
Siegel, care nu a participat la studiu, a comentat rezultatele.
Riscurile de a dezvolta boli de inimă scad, dacă dormiți în weekend
„Studiul a constatat că puteți compensa o datorie de somn în timpul săptămânii și reseta cu mai mult de două ore suplimentare în weekend, aducând riscul de boli de inimă înapoi la nivelul de bază”, a declarat acesta pentru Fox News.
„Deși este vorba de o observație oarecare și nu de o corelație, cred că această constatare este reală, deoarece mai mult somn îți aduce metabolismul la un nivel mai scăzut, unde riscurile sunt mai mici”, a mai spus acesta.
Dr. Biquan Luo, un expert din San Francisco și CEO al LumosTech, o mască de somn inteligentă care promovează ritmurile circadiene, a comentat studiul. Ea nu a făcut parte din cercetătorii studiului.
„În circumstanțe normale, atunci când nu sunteți privați de somn, un program consistent ajută la menținerea ritmurilor circadiene ale organismului, susținând un somn de calitate superioară, o energie și o sănătate cardiometabolică mai bună”, a declarat Luo pentru Fox News.
Ce se întâmplă dacă ești privat de somn
Expertul a precizat că privarea cronică de somn poate duce la obezitate, boli cardiovasculare și oboseală cronică.
„În acest caz, recuperarea somnului în weekend este mai benefică pentru sănătate”, a spus.
„Este important de reținut că recuperarea datoriei de somn nu inversează complet efectele privării cronice de somn”, a mai spus Luo.
Adulții ar trebui să doarmă șapte ore pe noapte, potrivit Societății de Cercetare a Somnului și Academiei Americane de Medicină a Somnului.
Potrivit CDC, somnul insuficient a fost asociat cu bolile de inimă, diabetul de tip 2, obezitatea, depresia, hipertensiunea arterială și alte boli.