Numai la Londra, peste 40.000 de angajaţi din companii financiare îşi vor pierde slujbele.
Peste 40.000 de oameni îşi vor pierde locul de muncă în districtul financiar al Londrei - City of London -, spun analiştii de la banca de investiţii JP Morgan, din cauza pierderilor masive înregistrate de instituţiile financiare.
Estimarea iniţială făcută de bancă în decembrie indica 20.000 de disponibilizări, însă situaţia de pe pieţele financiare mondiale s-a agravat în ultima vreme. Anul acesta, dar şi anul viitor, criza va face multe victime în rândul angajaţilor companiilor de asigurări, ai societăţilor de administrare de fonduri de investiţii sau ai băncilor. Într-un alt centru financiar european important, Madridul, circa 20% dintre angajaţi îşi vor pierde slujbele, conform JP Morgan.
Şi pe Wall Street, „nucleul“ financiar al SUA şi cel mai important din lume, marile companii vor „furniza“ destui şomeri. Banca de investiţii Merrill Lynch a raportat ieri o nouă evaluare în scădere a activelor cu până la 8 miliarde de dolari, după ce a mai anunţat diminuări ale acestora de 22 de miliarde de dolari, din cauza crizei. Este cel mai greu moment în istoria de peste 94 de ani a băncii - o legendă pe Wall Street.
Astfel, pentru a mai reduce pierderile, banca ar putea, conform unor surse citate de „Wall Street Journal“, să reducă personalul cu până la 15% pe unele divizii. Şi banca de investiţii elveţiană UBS, cu centrul în Zürich, a anunţat că ar putea reduce cu 10% numărul de angajaţi pe domeniile de investiţii şi tranzacţionare. Banca a refuzat să comenteze însă pe marginea subiectului, limitându- se numai la a declara pentru Reuters că va „ajusta numărul angajaţilor“. WALL STREET Preţul succesului Pe Wall Street, mulţi dintre cei care dimineaţa s-au trezit şi ştiau că au un salariu anual cu şase cifre au avut surpriza să se întoarcă seara pentru ultima dată de la locul lor de muncă. BBC News a scris despre povestea unei femei, pe care o numeşte Sarah fără a-i spune numele real, care a lucrat pentru o mare bancă de pe Wall Street ani întregi.
Cu puţin timp înainte de a fi demisă, a fost mutată de şeful său la un alt departament, fără a bănui însă nimic. „Apoi am primit, după numai câteva zile, un telefon de la departamentul de resurse umane“, povesteşte Sarah. Ea a bănuit ce o aştepta, deoarece de dimineaţă mai fuseseră disponibilizaţi câţiva colegi. A avut şi ea aceeaşi soartă. Reporterul a intervievat-o după ce a întâlnit-o într-o biserică, unde se ruga să găsească alt loc de muncă.