Soluția pentru o testare pe scară largă a populației: „Dau un rezultat bun în 15 minute”

Soluția pentru o testare pe scară largă a populației: „Dau un rezultat  bun în 15 minute”

Testarea rapidă ar putea fi o măsură de prevenție în condițiile în care numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a trecut de 10.000, în ultimele 24 de ore.

Jurnalistul Dan Andronic, directorul publicațiilor Evenimentul Zilei și Capital, consideră că testele rapide cu antigen aplicate pe scară largă, în unități medicale, în școli sau în cămine de bătrâni ar putea contribui la prevenirea înmulțirii numărului de cazuri de COVID-19. Cunoscutul jurnalist a făcut aceste precizări în condițiile în care există o întreagă dispută pe tema închiderii școlilor și a mutării cursurilor în mediul online, dar și pe cea a noilor restricții impuse de autorități pentru stoparea pandemiei.

„Din câte știu au apărut aceste teste rapide care dau un rezultat bun în 15 minute, având o precizie de 90%. Nu înțeleg de ce nu sunt folosite pe scară largă, în școli, în spitale și în cămine de bătrâni. Dacă poți identifica în 15 minute dacă un copil, un cadru medical sau un bătrin este pozitiv, atunci poți să-l trimiți la testarea PCR”, a declarat jurnalistul Dan Andronic.

Potrivit spuselor sale, deja astfel de teste sunt folosite în spitalele private pentru testarea personalului medical pentru că dau rezultate foarte rapide.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ele sunt folosite în spitalele private pentru testarea personalului medical. M-am testat și eu. Sunt ușor de folosit, iar rezultatul se obține rapid”, a precizat jurnalistul.

Guvernul condus de Ludovic Orban a adoptat în ședința de Guvern de joi noi măsuri pentur combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în România. Următoarele măsuri se vor impune la recomandarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență de luni, 9 noiembrie. Între altele sunt prevăzute mai multe restricții de circulație pe timpul nopții, închiderea școlilor și mutarea cursurilor în mediul online, purtarea obligatorie a măștilor de protecție, închiderea piețelor, trecerea în telemuncă etc.

Bolnavii grav trimiși  străinătate

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat vineri, 6 noiembrie, 10.260 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 123 de decese şi 1.001 pacienţi internaţi la ATI. În ultimele 24 de ore au fost făcute 38.389 de teste - 21.568 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 16.830 la cerere.

La scurtă vreme după anunțul GCS, președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, că au fost iniţiate contacte cu alte state, cu care România are relaţii special, pentru un posibil transfer de pacienţi aflaţi în stare gravă. El și-a exprimat speranţa că nu se va ajunge la această situaţie.

„Am discutat această variantă cu ministrul Sănătăţii şi chiar dacă în momentul acesta, în România, există spaţiu şi la terapie intensivă şi locurile pentru bolnavii care nu au încă forme foarte grave, am iniţiat deja câteva contacte cu alte state cu care avem relaţii speciale şi sper să nu ajungem acolo, dar in extremis, da, avem contacte şi le vom valorifica”, a declarat preşedintele Iohannis.