Solstițiul de vara 2023. Durata zilei iluminate de Soare începe să scadă, iar cea a nopţii să crească

Solstițiul de vara 2023. Durata zilei iluminate de Soare începe să scadă, iar cea a nopţii să crească Sursa: Arhiva EVZ

A mai rămas foarte puțin până la Solstiţiul de vară din 2023. Această zi reprezintă începutul verii din punct de vedere astronomic, nu doar calendaristic.

Ziua Soarelui, sau solstițiul de vară, este ziua în care există o aliniere perfectă a axei Pământului pe direcția Soarelui. Denumirea este explicată prin sintagma „soarele stă”, moment în care are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui. Acest cuvânt provine din latină, „solstitium”, care înseamnă „solstițiu”, și din franceză„solstice”.

Substantivul solstitium este format din cuvântul latin „sol”, „solis”, „solem” – Soare și „stitium”, derivat al verbului „sisto”, „sistere”, „stiti”, „statum” – a opri, a rămâne constant, a face să stea, a se menține.

Solstițiul de vară 2023 va avea loc pe 21 iunie, zi în care este marcată începutul verii astronomice în emisfera nordică. Este ziua în care Soarele răsare la cea mai nordică poziție a sa. Solstițiul de vară este cea mai lungă și luminoasă zi din an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Solstițiul de vară în următorii ani

Solstițiul de vară 2024 – 20 iunie, ora 20:51; Solstițiul de vară 2025 – 21 iunie, ora 2:42; Solstițiul de vară 2026 – 21 iunie, ora 8:24; Solstițiul de vară 2027 – 21 iunie, ora 14:11; Solstițiul de vară 2028 – 20 iunie, 20:02; Solstițiul de vară 2029 – 21 iunie, ora 1:48; Solstițiul de vară 2030 – 21 iunie, ora 7:31.

Solstițiul de vară în România

La români, solstițiul de vară are legătură cu sărbătoarea Sânzienelor, marcată în ziua de 24 iunie. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele.

În România, oamenii se rotesc în jurul rugurilor aprinse, apoi aruncă nişte brâuri de pelin în foc pentru a arde toate posibilele necazuri care se puteau abate asupra lor. Tradiția mai spune că cine va trece prin foc sau vă sări peste el în această noapte va fi ocolit de boli, de duhuri rele şi de alte probleme.

În ajunul Sânzienelor, fetele şi băieţii care urmează să se căsătorească merg în sat. Flăcăii aprind ruguri. Fetele mari culeg de pe câmp flori de sânziene şi împletesc cununi. Apoi aruncă peste case coroniţele.