Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii. Așa aflau străbunicii noștri cât mai au de trăit

Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii. Așa aflau străbunicii noștri cât mai au de trăit Sursa foto: Arhiva EVZ

Fiecare sărbătoare creștină are o serie de tradiții și obiceiuri. Străbunicii și bunicii noștri le respectau cu sfințenie, iar ele diferă de la o regiune la alta. Sunt multe tradiții legate de Izvorul Tămăduirii, iar în această zi, strămoșii noștri aflau cât mai au de trăit.

Creștinii ortodocși sărbătoresc vineri, 21 aprilie, Izvorul Tămăduirii. Nu are dată fixă, fiind celebrată în vinerea din Săptămâna Luminată. Ea amintește de una dintre minunile săvârșite de Maica Domnului. Un orb își recapătă vederea după ce se spală pe ochi cu apa dintr-un izvor din Constantinopol.

Astăzi, în toate bisericile ortodoxe s-a săvârșit slujba de sfințire a apei, numită Aghiasma Mică. După ce apa a fost sfințită, preotul îi stropește pe credincioșii care au participat la slujbă și se cântă troparul: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moșenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea Ta, păzește pe poporul Tău”.

Din bătrâni se spune că este bine să stropești pereții casei, animalele, grajdurile și pământurile cu această apă sfințită. Aghiasma de la Izvorul Tămăduirii se ține la loc curat, iar credincioșii iau câte o gură dimineața, pe nemâncate, în orice perioadă a anului.

Ne puteți urmări și pe Google News

De Izvorul Tămăduirii, străbunicii aflau cât mai au de trăit

O altă tradiții pe care bunicii și străbunicii noștri o respectau era cea de a afla cât mai au de trăit. Ei așezau o cană sub un nuc sau un soc. Dacă atunci când ridicau cana găseau pe fundul ei pământ, acesta era semn că nu mai au mult timp de trăit. Dacă fundul cănii era curat, însemna că mai au mulți ani pe acest pământ.

De Izvorul Tămăduirii, în unele regiuni din Românii, adolescenții cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani fac legământul prietenii. Aceștia merg la un copac mare și fac schimb de lucruri personale, care au o semnificație importantă pentru ei. Cântă, dansează și mănâncă alimente tradiționale, servite direct din oale de lut.

Din străbuni se spune că în această zi apele sunt mai zgomotoase, mai zbuciumate. Acest lucru îi ajută pe cei care vor să sape o fântână să găsească mai ușor un izvor, potrivit redactia.ro.