Solstițiul de iarnă. Când va fi cea mai scurtă zi din 2023
- Iulia Moraru
- 7 decembrie 2023, 20:36
Conform obiceiului transmis din generație în generație, în noaptea solstițiului de iarnă, se spune că cerurile se deschid, iar orice dorință poate deveni realitate. Această noapte este și cea mai lungă din an.
La data de 22 decembrie 2023, solstițiul de iarnă va fi marcat la ora 05.27. Această zi va fi cea mai scurtă a anului 2023.
Pe parcursul următoarelor trei luni, până la echinocțiul de primăvară din 2024, perioada de lumină va crește progresiv până când va deveni egală cu durata nopții.
Solstițiul de iarnă 2023. Fenomen legat de mișcarea anuală a Soarelui
Deși există o percepție comună că iarna meteorologică începe la 1 decembrie, în realitate, punctul de referință pentru începutul iernii astronomice este solstițiul de iarnă din 2023.
Acest moment are legătură cu mișcarea anuală a Soarelui pe bolta cerească și reprezintă rezultatul deplasării reale a Pământului în jurul Soarelui.
Pe 22 decembrie 2023, în ziua solstițiului de iarnă, Soarele răsare la 23° 27' spre sud de punctul cardinal est. Va apune la același unghi spre sud, în raport cu punctul cardinal vest.
Noaptea va avea peste 15 ore
Prin urmare, în această zi, durata zilei va fi extrem de scurtă. Va ajunge la doar opt ore și 50 de minute, în timp ce noaptea se prelungește la 15 ore și zece minute, după cum arată Observatorul Astronomic Amiral Urseanu.
Această manifestare astronomică are loc de două ori pe an, o dată pentru fiecare emisferă (nordică și sudică).
În emisfera respectivă, solstițiul de iarnă marchează ziua cu cea mai scurtă perioadă de lumină și cea mai lungă noapte a anului, caracterizată de poziționarea cea mai scăzută zilnică maximă a Soarelui pe cer.
Solstițiul de vară reprezintă opusul solstițiului de iarnă.
Tradiții și obiceiuri în noaptea solstițiului de iarnă 2023
În conformitate cu tradiția populară românească, pe 22 decembrie, în ziua solstițiului de iarnă din 2023, binele și răul se confruntă.
În acea noapte a solstițiului de iarnă din 2023, se spune că oamenii ar trebui să își îndrepte gândurile în mod pozitiv și să-și îndrepte rugăciunile către cer.
Se spune că cei care vor avea gânduri negative pe parcursul întregii zile vor întâmpina dificultăți pe tot parcursul anului 2024.
În ziua de 22 decembrie, oamenii obișnuiau să urce pe munte cu torțe aprinse pentru a saluta răsăritul soarelui. Acolo se rugau și participau la petreceri în jurul focului. Această practică este încă păstrată în unele sate din România.
De altfel, în trecut, de solstițiul de iarnă, oamenii obișnuiau să facă sacrificii de animale.
Această tradiție a fost înlocuită treptat cu un act simbolic. Acum nu se mai sacrifică animale, ci un stejar sau brad, care e tăiat și apoi ars.