O erupție solară masivă ar putea provoca aurore boreale vizibile în România

O erupție solară masivă ar putea provoca aurore boreale vizibile în România Aurora boreală, un fenomen spectaculos de admirat. Sursa Foto: Dreamstime

O erupție solară puternică de clasa M9.8 a izbucnit pe Soare miercuri, 29 noiembrie, rezultând o ejecție de masă coronală care s-a îndreptat spre Pământ. Dacă va lovi atmosfera și câmpul magnetic al planetei noastre, vor putea fi văzute din nou aurore spectaculoase în majoritatea țărilor, inclusiv în Texas, chiar și în România. Pe de altă parte, astronomii ne avertizează: maximul solar care era preconizat pentru anul 2025 va debuta mai devreme și va dura mai mult, până în 2026, timp în care o erupție solară ar putea declanșa o furtună geomagnetică devastatoare ce i-ar putea lăsa pe pământeni fără curent electric și acces la internet.

O erupție solară din clasa M9.8 sau clasa X, care este cea mai puternică dintre toate tipurile de erupții solare (precum M care sunt de 10 ori mai mici), a declanșat o ejecție de masă coronală care poate produce aurore boreale.

Aceasta ar putea lovi planeta joi, 30 noiembrie, raportează Administrația Națională pentru Atmosfera Oceanică (NOAA). Odată ce va lovi câmpul magnetic al Pământului care ne protejează de razele ultraviolete ale Soarelui, se va declanța o furtună geomagnetică.

NOAA clasează furtunile geomagnetice de la G1, o simplă perturbare ce poate provoca aurore boreale la poli și fluctuații minore ale surselor de alimentare, la G5, cele mai extreme, care pot întrerupe radioul, alimentarea cu energie electrică și accesul la internet pe partea luminată a Pământului de către Soare. Astronomii estimează că pe 30 noiembrie vor fi două furtuni G1 joi, iar vineri, 1 decembrie, va fi o furtună G2. Potrivit Spaceweather, este posibil să ne așteptăm și la o furtună G3 care poate afecta sateliții spațiali în orientare și comunicare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Să ne așteptăm la aurore boreale?

Fizicianul Tamitha Skov a anunțat pe platforma X: „Se preconizează că furtuna va lovi Pământul până la prânz, 1 decembrie”.

Potrivit lui Skov, ne putem aștepta ca aurorele să ajungă mai departe de latitudinile mijlocii. Aurora boreală este de obicei văzută de la latitudini mari, adesea în Alaska, nordul Canadei și nordul Europei. Dar în perioadele de activitate solară intensificată, cu erupții solare deosebit de puternice, putem vedea aurora boreală mult mai la sud, în state precum Texas sau chiar România.

Dacă sperați să vedeți aurora, ar trebui să încercați să vă îndreptați într-o zonă întunecată, departe de luminile strălucitoare ale orașului.  Aurorele sunt mai degrabă volubile și pot rămâne latente, înainte de a se aprinde brusc la un moment dat, având culoare verde sau roșie.

La ultima furtună geomagnetică, au fost vizibile aurore boreale din România

Aurora boreală s-a văzut pe cerul din România. Acest fenomen rar a putut fi observat şi raportat din toate zonele ţării. Imaginile cu aurora au devenit virale pe rețelele de socializare. Aurora a putut fi văzută și în luna mai. Declanşatorul a fost o furtună solară, cea mai puternică din ultimii ani.

„Aurora boreală vizibilă Acum din România!!! Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din judeţul Timiş de Alex Babiuc (Şandra – Timiş) şi Andrei Gornic (Paniova – Timiş). Relatări şi fotografii sunt din mai multe zone din ţară: Timiş, Bihor, Cluj, Caraş Severin, Bucureşti, Giurgiu, Ialomiţa, Tulcea, etc”, a scris AstroInfo pe Facebook.

„Aurora Boreală pe cerul României; aceasta a putut fi observată şi raportată din toate zonele ţării, cum e şi captura de mai jos, realizată în judeţul Timiş, comuna Paniova”, a notat şi pagina de Facebook ”Furtuni România – Prognoze, avertizări şi analize meteo”.

 

 

Aurorele boreale ar putea fi semne prevestitoare de rău

Erupție solară

Erupție solară. Sursa Foto: Dreamstime

Aurorele boreale sunt fenomene frumoase, dar dacă acestea vor deveni mai dese, ar putea anunța vești proaste.Din 2023 până în 2026 va fi perioada a ceea ce este cunoscută drept perioada de maximul solar, iar apogeul va fi în 2025,  ceea ce înseamnă că vor fi mai multe pete și erupții solare, deci, mai multe furtuni geomagnetice.  Lumea a devenit mult mai dependentă de electricitate decât era atunci când a avut loc evenimentul Carrington în 1859 ce a scos din funcțiune aproape toate liniile de telegraf, avertizează LiveScience. Pagubele ar fi fără precedent.

Perioada de maximum solar presupune mai multe activităţi solare în ciclul solar al stelei noastre, iar în acest interval apar sute de pete solare. Maximum solar este în contrast cu minimum solar, când nu există pete solare. Al 25-lea ciclu solar se va încheia în anul 2030 și se anunță a fi cel mai agresiv din ultimele decenii. Dacă un eveniment similar de tip Carrington s-ar întâmpla astăzi, oamenii de ştiinţă avertizează că ar provoca pagube de trilioane de dolari şi ar declanşa pene de curent pe scară largă, adaugă LiveScience. 2,6 trilioane de dolari ar fi pagubele numai pentru Statele Unite ale Americii.

Sistemele radio şi radar din întreaga lume se pot întrerupe, iar reţelele electrice pot deveni supraîncărcate şi pot pierde energie.Unii experţi se tem că o ejecţie solară suficient de mare ar putea crea o  „apocalipsă a internetului ” prin supraîncărcarea cablurilor de internet submarine şi lăsând părţi ale lumii fără acces la internet timp de săptămâni sau luni. Sateliţii şi staţiile spaţiale, care orbitează dincolo de protecţia atmosferică a Pământului, pot fi distruşi.