Solstiţiul de iarnă 2022. Cea mai „scurtă”zi din an. Câte ore vor sta românii în întuneric

Solstiţiul de iarnă 2022. Cea mai „scurtă”zi din an. Câte ore vor sta românii în întunericSolstițiu de iarnă. Sursa foto: arhiva EVZ

Astăzi este solstiţiul de iarnă din emisfera nordică sau cea mai „scurtă” din an. Noaptea va fi mai lungă, iar românii vor avea parte de mai puțină lumină naturală.

Solstiţiul de iarnă din emisfera nordică are loc pe 21 decembrie. Astăzi, românii vor avea parte de cea mai „scurtă” zi din an, mai exact de doar 8 ore şi 50 de minute de lumină naturală. Durata nopţii va fi de 15 ore şi 10 minute.

Solstiţiile (când ziua este cea mai scurtă - sau cea mai lungă, în cazul solstiţiului de vară), ca şi echinocţiile (când ziua este egală cu noaptea) apar atunci când Pământul se mișcă în jurul Soarelui şi când se înclină axa Pământului.

Mai exact, axa de rotaţie a Pământului se va înclina cu 23,4 grade în raport cu orbita Pământului în jurul Soarelui. Solstițiile sunt foarte importante pentru marcarea schimbării anotimpurilor - împreună cu echinocţiile de primăvară şi de toamnă.

Ce este solstițiul de iarnă

Solstiţiul de iarnă are loc în punctul minim pentru emisfera nordică, când Soarele se află cel mai jos pe cer. De exemplu, Polul Nord al Pământului este îndreptat în direcţia opusă Soarelui (motiv pentru care este mult mai frig în emisfera nordică). La Polul Sud care este îndreptat spre Soare, temperaturile sunt mai ridicate.

Sursa. Pixabay

În timpul solstiţiului de vară al emisferei nordice - care cade întotdeauna în jurul datei de 21 iunie - emisfera sudică trece prin solstiţiul de iarnă. În jurul datei de 21-22 decembrie, situația se schimbă. La data solstiţiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest. Mai exact, românii vor avea parte de 8 ore şi 50 minute de lumină, iar noaptea va dura 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti).

În 2022, solstiţiul de iarnă are loc în România la 21 decembrie, la ora 23:38. După această dată, durata zilelor va creşte, iar cea a nopţilor va scădea.

Sărbătoarea solstiţiului de iarnă

În trecut, oamenii sărbătoreau solstiţiul de iarnă sau de vară și țineau cont de o serie de tradiții. Vechii romani organizau un festival de şapte zile care presupunea oferirea de cadouri şi aprinderea de lumânări. El a primit numele de Saturnalia.

Iranienii asociază solsițiul cu Yalda, o sărbătoare importantă încă de când zoroastrismul era religia dominantă a Iranului. Este vorba de naşterea lui Mithra, zeiţa persană antică a luminii. În România, oamenii consideră că obiceiurilor de iarnă au legătură cu ziua solstițiului. Astăzi, ei se pregătesc de Crăciun și Revelion, potrivit News. O altă tradiție spune că feriga va înflori astăzi.

Ne puteți urmări și pe Google News