Soarele a fost surprins „zâmbind”. Imagini spectaculoase publicate de NASA
- Maria Dima
- 29 octombrie 2022, 16:06
O fotografia realizată de un satelit NASA arată ceea ce pare a fi un model de față fericită pe soare, cu pete întunecate numite "găuri coronale.
Un satelit NASA a capturat o imagine a ceea ce pare a fi un model de față fericită pe soare, ceea ce a determinat agenția spațială americană să spună că soarele a fost văzut "zâmbind".
Agenția a publicat imaginea, alături de mesajul: "Astăzi, Solar Dynamics Observatory al NASA a surprins soarele "zâmbind". Văzute în lumină ultravioletă, aceste pete întunecate de pe soare sunt cunoscute sub numele de găuri coronale și sunt regiuni în care vântul solar rapid se revarsă în spațiu".
Observatorul Solar Dynamics al Nasa este o misiune a agenției care are ca scop investigarea modului în care se creează activitatea solară și care determină vremea spațială. Lansată pentru prima dată la 11 februarie 2010, nava spațială a observatorului măsoară interiorul Soarelui, atmosfera, câmpul magnetic și producția de energie.
De când a fost publicată, fotografia NASA a stârnit o mulțime de reacții online, mulți comparând imaginea cu un dovleac sculptat de Halloween, un leu și soarele prezentat în emisiunea pentru copii Teletubbies. Un utilizator a răspuns: "Este oare fața omului de bezea Stay Puf[t] din Ghostbusters?".
Un altul a comparat soarele cu biscuiții de ciocolată BN Mini, care prezintă, de asemenea, fețe zâmbitoare. În ciuda aspectului său prietenos, experții avertizează că găurile coronale ale soarelui ar putea însemna o furtună solară care să lovească Pământul sâmbătă.
Ce sunt furtunile solare
Furtunile solare sunt o varietate de erupții de masă și energie de la suprafața solară care, la rândul lor, deformează câmpul magnetic al Pământului. Ca urmare, aceste furtuni sporesc vizibilitatea luminilor polare, cunoscute și sub numele de aurore, în emisferele nordică și sudică.
Când o furtună solară lovește Pământul creează probleme cu comunicaţiile prin satelit, producând și prejudicii uriașe în economie.
În 1972, zeci de mine din largul coastei Vietnamului au explodat în mod misterios. Recent a fost stabilită cauza acestui incident: furtunile solare, care pot perturba în mod semnificativ câmpul electromagnetic al Pământului, potrivit BBC News.
Astăzi, efectele unui eveniment similar ar putea fi mult mai grave - perturbând tehnologia pe care ne bazăm tot timpul, de la sateliți la rețelele electrice. Costul, numai pentru economia britanică, a unui asemenea eveniment a fost estimat la 16 miliarde de lire sterline.
Oamenii de știință caută indicia cu privire la cauzele care declanșează erupțiile solare pentru a putea anticipa când ar putea avea loc o nouă furtună solară.
Potrivit cercetătorilor, un eveniment meteorologic extrem este probabil să apară o dată la 100 de ani, deși fenomene de o anvergură limitată s-au întâmplat cu o frecvență mare. În 1859, fenomenul Carrington - cea mai violentă furtună solară înregistrată până în prezent - a provocat daune majore în sistemele telegrafice, iar lumina nordică a putut să fie văzută până la sud de Bahamas.