Șoferii vor plăti taxe mai mari. Ministerul lui Sorin Grindeanu pregătește schimbări care îi va afecta pe transporatori

Șoferii vor plăti taxe mai mari. Ministerul lui Sorin Grindeanu pregătește schimbări care îi va afecta pe transporatoriSursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Șoferii vor plăti mai mult pentru rovinieta care le permite să circule pe drumurile publice. Ministerul Transporturilor analizează un nou plan tarifar pentru stabilirea valorii acstei taxe. Măsura este prevăzută ca angajament prin PNRR și trebuie pusă în aplicare, chiar dacă îi nemulțumește pe transportatori. Un act normativ a fost pus în dezbatere publică, urmând să ajungă pe masa guvernului pentru aprobare.

Ministerul Transporturilor propune un nou plan tarifar pentru stabilirea valorii rovinietelor aferente taxei de drum. Măsura este prevăzută în PNRR și trebuie adoptată până în anul 2026. Conform noilor reglementări, odată ce vor fi stabilite noile criterii de plată rovinietele s-ar putea scumpi cu un procent cuprins între 39 și 66%.

Conform propunerii de act normativ, inițiat de Ministerul Transporturilor, în cazul autovehiculelor cu masa mai mică de 3,5 tone, taxa de drum actuală va fi înlocuită de o alta a cărei valoare se va stabili în funcție de norma de poluare. Astfel, pentru un vehicul cu norma de poluare Euro 6, proprietarii vor plăti mai puțin decât cei care dețin o mașină cu norma Euro 1. Chiar și așa, valoarea taxei de drum va crește.

O simulare de preț arată că în cazul unei mașini cu norma de poluare Euro 6, pentru care se plătește acum o taxă de 28 de euro, din anul 2026 se va plăti cu peste 40% mai mult. Valoarea rovinietei va ajunge la aproape 39 de euro pe an, cu 11 euro mai mult decât în prezent.

Majorări de tarife pentru transporatorii profesioniști

Schimbări mai importante apar în cazul transportatorilor care dețin vehicule cu masă mai mare de 3,5 tone. În cazul lor, valoarea rovinietei va fi stabilită în funcție de norma de poluare, dar și de distanța parcursă într-o cursă. În prezent, pentru un TIR încadrat în norma Euro 6 se plătesc 1.200 de euro pe an. Conform noilor formule, în anul 2026 rovinieta ar putea costa 7.050 de euro pe an.

O astfel de creștere este de natură să-i nemulțumească pe transportatori care susțin că vor fi nevoiți să-și majoreze tarifele percepute. Iar acest lucru va duce la o nouă scumpire în lanț, urmând să crească prețul produselor la raft, costurile fiind suportate de cumpărătorii finali.

Pentru moment, noul plan tarifar pentru taxa de drum este doar în formă de proiect, în dezbatere la Ministerul Transporturilor.

Informații despre taxa pe drum

Taxa de drum, rovinieta așa cum mai este cunoscută, este aplicată în baza unei convenții impusă conducătorilor auto de întreg cuprinsul Uniunii Europene. Scapă de plata ei doar cei care se deplasează pe drumurile locale, în interiorul localităților, cu condiția să nu traverseze vreun drum național.

Orice șofer care se deplasează pe un drum național trebuie să dețină dovada plății acestei taxe, pe care să o arate la un eventual control. În caz contrar, cei care nu au plătit riscă să fie amendați cu sume destul de mari.

Rovinieta se eliberează pentru o zi, o săptămână, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni. De menționat că posesorii de autoturisme nu pot achiziționa roviniete doar pentru o singură zi. Acestea sunt valabile în cazul celorlalte vehicule, în special pentru cele de marfă aflate în tranzit pe teritoriul românesc.

Conducătorii auto pot plăti rovinietele la orice subunitate CNAIR, la oficiile Poștei Române și în benzinării. De asemenea, taxa poate fi plătită și online, pe site-urile specializate, dar și prin intermediul unui SMS.