Șoc în România: Atac la leu în miez de noapte?! Nou record istoric

Șoc în România: Atac la leu în miez de noapte?! Nou record istoric

Euro a crescut pe piaţa interbancară, în această noapte, depăşind pragul psihologic de 4,80 lei. Specialiștii sunt de părere că tendinţa de depreciere a leului va continua şi chiar va începe să devină una relevantă.

Depăşirea pragului psigologic de 4,8 lei în toiul nopţii nu este o chestiune total neprevăzută de statul român. Până acum, era doar o teamă.

„Nouă cel mai mult ne e frică de un atac noaptea. Şi asta s-a întâmplat atunci când s-a dus euro de la 4.72 la 4.76 lei”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în timpul unor audieri în Parlament, în februarie, anul acesta. În mai multe conferinţe, guvernatorul BNR a explicat că atacurile de noapte sunt periculoase deoarece pot fi ordonate de pe pieţele externe, în special cele din America.

Acest lucru s-a întâmplat în ianuarie, când, potrivit unor surse din piaţă, J.P. Morgan, una dintre cele mai mari bănci internaţionale, a început să posteze pe site-uri „Sell Romania!". Isărescu a fost anunţat printr-un telefon primit noaptea şi probabil s-a intervenit pentru apărarea leului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trezorieri din băncile comerciale din România sunt de părere că tendinţa de depreciere a leului va continua. Explicaţia acestei deprecieri poate fi regăsită şi în anunţurile ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, care a doua zi după ce a anunţat deficitul bugetar oficial la 4,3%, a revenit şi l-a crescut la 4,4%.

Ieri a fost a patra şedinţă consecutivă cu moneda europeană la 4,77 lei. Pe 21 noiembrie euro a atins maximul istoric în faţa leului (4,7808 lei/euro). A fost a cincea oară în şase şedinţe (14 noiembrie 2019-21 noiembrie 2019) când euro a atins cea mai ridicată valoare din istorie în faţa monedei naţionale, informează economica.net.