Situațiile în care poți rămâne fără permisul de conducere. Nimeni nu s-ar aștepta la asta
- Iulia Moraru
- 5 mai 2024, 07:05
Conform Codului Rutier, sunt stabilite clar situațiile în care permisul de conducere poate fi suspendat. Cu toate acestea, în ultimul timp au apărut speculații că dreptul de a conduce poate fi pierdut chiar și în cazul în care nu ai mai condus de mult timp.
Atât instanțele de judecată, cât și autoritățile competente au autoritatea de a decide anularea permisului de conducere în cazul în care șoferul a comis infracțiuni deosebit de grave.
Această măsură a statului are scopul de a sancționa acțiunile care au pus în pericol siguranța cetățenilor.
Situațiile în care permisul de conducere poate fi suspendat
Este important de subliniat că legislația din România nu include nicio prevedere conform căreia permisul auto poate fi reținut sau anulat în cazul în care posesorul său nu a condus mașina pentru o perioadă lungă de timp.
Permisul de conducere poate fi suspendat de poliție doar dacă:
- nerespectarea regulilor de circulație;
- conducerea unui vehicul sub influența alcoolului;
- conducerea unui vehicul fără permisului de conducere corespunzător categoriei;
- conducerea unui vehicul care nu are drept de circulație în România, etc.
De altfel, există și anumite situații punctuale legate de afecțiunile medicale, care prevăd acest lucru.
Șoferii se pot urca la volan chiar dacă nu au mai condus și câțiva ani. Însă, expertul în conducere defensivă, Titi Aur, recomandă ca în acest caz și nu numai, șoferii să ia odată la ceva timp, câteva cursuri de reîmprospătare a cunoștințelor din domeniul auto.
Cursuri de reîmprospătarea a cunoștințelor pentru șoferi
„Nu doar cei care urcă la volan o dată la câțiva ani, ci și cei care conduc zilnic ar trebi să facă o dată la câțiva ani un curs de conducere și legislație auto. Așa cum la muncă se face anual Medicina Muncii, la fel ar trebui făcut și în cazul conducerii unei mașini.
Astfel, șoferii află noutățile legislative, le sunt reamintite noșiunile de bază privind siguranța rutieră, acordarea primului ajutor, reguli de comportament în trafic. Iar asta va duce la o creștere a conștientizării pericolelor și o mai mare responsabilitate”, a explicat Titi Aur pentru promotor.ro.
El spune că există șoferi care, după 10-20 de ani de conducere, au făcut o pauză de doi-trei ani din diverse motive. Pentru aceștia, atunci când se urcă din nou la volan, este foarte probabil să conducă la fel ca înainte.
Cu toate acestea, există și alții care, poate, au condus doar o lună-două după ce și-au obținut permisul, apoi au făcut o pauză de câțiva ani. Atunci când încearcă să conducă din nou, constată că au uitat cum să manevreze mașina.
Evident, pentru acești șoferi, ar fi recomandat să urmeze din nou școala de șoferi de la început, dacă nu vor să rămână fără permisul de conducere pentru că au uitat regulile.