Evenimentul Zilei > Actualitate > Situație disperată pe o navă abandonată la Constanța. Marinarii au rămas fără provizii
Situație disperată pe o navă abandonată la Constanța. Marinarii au rămas fără provizii

Situație disperată pe o navă abandonată la Constanța. Marinarii au rămas fără provizii

Situație disperată pe o navă siriană care a fost abandonată în Portul Constanța de la finalul lunii noiembrie. Marinarii din echipaj au rămas fără provizii și medicamente.

Situație disperată pe o navă abandonată la Constanța.

Marinarii sirieni de pe o navă abandonată în Portul Constanța sunt într-o situație dificilă, dat fiind că au rămas fără alimente. Nava, Ali Bay, a fost abandonată de proprietar încă din 30 noiembrie 2020.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor şi inspector în cadrul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor, Adrian Mihălcioiu, a semnalat, marţi seara, situația disperată în care se află echipajul Aceștia nu mai au provizii de hrană, dat fiind că nu au mai fost aprovizionați de agentul navei.

„Nava Ali Bey a fost abandonată din 30 noiembrie 2020, cu întregul echipaj la bord neplătit, iar unii dintre membrii de echipaj au la bord între 1 şi 4 ani. Din acel moment, agentul navei a aprovizionat cu hrană nava şi autoritatea portuară a conectat nava la electricitate de la ţărm. Ulterior agentul a adus şi combustibilul necesar până astăzi”, a informat inspectorul ITF, într-un comunicat de presă.

Marinarii au rămas fără provizii

Potrivit informării echipajul a solicitat alimente deoarece a rămas fără provizii. Mai mult, agenția a transmis că nu va mai furniza provizii și nici nu va mai oferi îngrijiri medicale marinarilor din cauza costurilor foarte ridicate.

„Ieri echipajul ni s-a adresat pentru a le furniza alimente, deoarece proviziile sunt aproape terminate. Am contactat agentul navei şi i-am cerut să furnizeze alimente la bord, dar agenţia ne-a spus că nu va mai furniza provizii, îngrijiri medicale şi combustibil, deoarece a cheltuit deja foarte mulţi bani cu nava până acum”, se arată în informarea de presă.

Adrian Mihălcioiu a spus că a făcut un apel public către autorităţile responsabile pentru ajutorarea echipajului sirian. De asemenea, el a solicitat Comitetului de Bunăstare pentru asistenţa navigatorilor – Seamens Club – să organizeze o întâlnire de urgenţă, având în vedere situaţia deosebită a navei Ali Bey.

După vizita la navă, a solicitat organizaţiei menţionate să aducă miercuri, de urgenţă, provizii de strictă necesitate la bord.

Situație disperată pe o navă abandonată la Constanța

Potrivit lui Adrian Mihălcioiu, situaţia navei va deveni şi mai gravă peste o săptămână, când combustibilul se va termina, după cum susţine şeful mecanic al navei.

„Fac aşadar un apel public către Clubul de asigurare P&I, The American Club şi Administraţia statului de pavilion (Panama), cărora le-am şi comunicat deja această situaţie, pentru a-şi îndeplini responsabilităţile şi a avea grijă de echipaj până când aceştia vor primi salariile şi pot fi repatriaţi în conformitate cu prevederile Convenţiei Maritime a Muncii – MLC 2006 – şi certificatele navei (MLC Certificate şi actul de naţionalitate) valabile la data la care nava a fost declarată abandonată”, a precizat inspectorul ITF.

sursa foto: www.balticshipping.com