Sistemul medical românesc, revoluționat de patru tineri din Cluj. Un software creat de ei simplifică metodele de depistare a tumorilor

Sistemul medical românesc, revoluționat de patru tineri din Cluj. Un software creat de ei simplifică metodele de depistare a tumorilor Sursa: Dreamstime.com

Un grup de patru tineri din Cluj a reușit să revoluționeze medicina românească, folosind inteligența artificială. Software-ul creat de ei reușește să identifice tumorile într-un timp record, de doar câteva minute. Iar asta simplifică foarte mult munca depusă de medicii radiologi.

Prin invenția lor, tinerii din Cluj fac posibilă depistarea și tratarea mult mai rapidă a tumorilor de la nivelul organismelor umane, mai ales că ne confruntăm cu un deficit de radiologi în țara noastră.

Depistarea tumorilor, simplificată de patru tineri IT-iști din Cluj

Tinerii IT-iști din Cluj-Napoca au fondat un start-up, devenit acum o companie în ascensiune, ce se ocupă cu soluții IA pentru depistarea organelor afectate de tumori. Software-ul creat de aceștia reușește să înregistreze diferite stiluri de conturare practicate de radioterapeuți, pe care le poate imita într-un timp mult mai redus și cu și mai multă precizie.

Afacerea creatorilor software-ului a necesitat o finanțare de 250.000 de euro, din partea unei comunități de antreprenori locali, dar și a unui fond de investiţii. După obținerea certificărilor legale, tinerii au în plan să încheie contracte de achiziție a soft-ului cu unitățile medicale românești, echipei de patru alăturându-se alți 13 parteneri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin acest software, costurile pentru tratarea pacienților diagnosticați cu diferite tumori vor fi mai reduse, asta pentru că inteligența artificială preia mult din sarcinile medicilor, conform Antena 3.

Revoluție în medicină. Apar ochelarii inteligenți, care vindecă miopia și hipermetropia

Compania japoneză de ochelari inteligenți Vixion a lucrat la o pereche inovatoare de ochelari de vedere care poate regla focalizarea lentilelor, ajutând astfel purtătorii să depășească atât miopia, cât și hipermetropia.

Prototipul de ochelari de vedere MWF de la Vixion, un start-up specializat în ochelari inteligenți, a fost recent prezentat la televiziunea japoneză și a atras destul de multă atenție. Ochelarii se bazează, practic, pe un senzor încorporat pentru a-și da seama la ce privește purtătorul și pentru a regla focalizarea lentilelor în consecință, ajutându-i să vadă clar la aproape orice distanță. Ori de câte ori privitorul schimbă direcția de vizionare, ochelarii sunt capabili să-și dea seama la ce privește purtătorul și să ajusteze focalizarea lentilelor.

Testul a confirmat eficiența

Un reporter japonez a testat recent ochelarii MWF și a raportat că funcționează conform intenției, ceea ce înseamnă că detectează direcția de vedere și ajustează focalizarea lentilelor pentru a face lucrurile mai clare de văzut, indiferent dacă sunt aproape sau la distanță. Raportul nu a menționat, însă, și cât timp durează să-și schimbe focalizarea.

Mulți oameni sunt încântați de prototipul Vixion, dar, din păcate, vor trebui să aștepte un timp, până când o versiune comercială devine disponibilă, deoarece MWF este încă în faza de testare.