Weekendul 21 – 22 iulie va însemna, pentru amatorii de festivaluri un circuit Cetatea de Scaun a Sucevei – Muzeul Goleşti – Cetatea Enisala – Sighişoara – Sarmisegetusa – Cetatea Răşnov – Cetatea Poenari şi Târgovişte. Primul eveniment va avea loc în weekendul 21 – 22 iulie, la Cetatea Enisaia din judeţul Tulcea, singura cetate medievală din Dobrogea.
Festivalul va debuta sâmbătă, la ora 9:30, cu o paradă medievală. Vor urma ateliere de creaţie pentru copii şi adulţi şi un concurs de tras cu frânghia. Începând cu ora 19:00, vor urca pe scenă trupa de teatru Zurli, Corina, Foişorul de Folk, Anna Lesko şi Holograf.
Ziua de duminică este dedicată concertelor Vunk, Sistem şi Elena Gheorghe. "Suntem bucuroşi să continuăm şi în 2012 seria evenimentelor ce promovează cetăţile medievale româneşti şi să oferim publicului ocazia de a cunoaşte istoria poporului român şi, în egală măsură, de a se bucura de valorile prezentului, prin artiştii şi muzicienii consacraţi de pe scena festivalului", a declarat Zoli Toth, membru al trupei Sistem şi organizator al Pro Istoria Fest.
Festivalul se află la a doua ediţie. Pro Istoria Fest a debutat în septembrie 2011, la Curtea Domnească de la Târgovişte şi a continuat până în luna următoare.