Sindrom Stockholm la Tiraspol. De ce separatiștii nu acceptă ajutorul Chișinăului? Analiză
- Viorica Gheorghe
- 14 ianuarie 2025, 10:58
Republica Moldova. Federația Rusă a planificat haosul energetic din stânga Nistrului. Mai mult, cu ajutorul separatiștilor transnistreni vor să provoace un apogeu al crizei umanitare pentru ca, ulterior, să-și asume rolul de salvatori. Mesajele pretinșilor lideri de la Tiraspol fac parte dintr-un ansamblu de tactici de manipulare, care pot fi asociate sindromului Stockholm, atunci când o persoană captivă dezvoltă sentimente pozitive față de agresor.
Tiraspolul face jocul politic al Moscovei
Afirmațiile se cuprind într-o analiză diez.md, realizată în colaborare cu experții WatchDog. Eugen Muravschi, expert în energetică, susține că Tiraspolul face jocul politic al Moscovei. În schemă nu intră probabilitatea acceptării vreunei oferte de ajutor din partea Chișinăului.
„Ei nu au permisiune de la Kremlin să accepte alți „salvatori”. Krasnoselski și ceilalți așa-ziși lideri din regiune repetă fidel tezele propagandei ruse, dând vina pe Moldova și Ucraina. Respectiv, pentru ei ar fi o contradicție să recunoască și să accepte ajutorul Moldovei. Cel mai probabil, ei așteaptă ca Rusia să reia livrările de gaz din luna februarie.
Totodată, e și o problemă existențială de legitimitate. Care e sensul regimului de la Tiraspol dacă ei nu pot asigura nevoile de bază ale populație? Și tot Chișinăul e cel care asigură oamenii cu gaz, lumină și căldură? Cum să justifici politica filo-rusă și antimoldovenească, dacă Rusia taie gazul și Chișinăul este cel care oferă în schimb soluții alternative?”, a declarat Muravschi.
Sistarea temporară a livrărilor de gaze rusești s-a decis pentru a destabiliza situația în regiune și a influența rezultatele alegerilor parlamentare din acest an. Dar nu pentru mult timp, consideră expertul.
„Gazprom va întrerupe temporar livrările pentru vreo lună, ca să forțeze creșterea prețurilor la energie și tensiuni între malul stâng și malul drept. Apoi va relua „salvator și mărinimos” livrările”, consideră Muravschi.
A 14-a zi de criză umanitară în stânga Nistrului
Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză umanitară a 14 zi consecutiv. Totul, după întreruperea livrărilor de gaz rusesc.
Chișinăul a anunțat Tiraspolul că poate facilita procesul de achiziție și livrare a gazelor naturale prin rute alternative până la granița Republicii Moldova.
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselki, declară însă că regiunea transnistreană nu poate accepta oferta. Motivul invocat - lipsa conturilor în dolari și euro.
Guvernul susține că informațiile prezentate de Krasnoselski nu corespund adevărului.
Și președintele Ucrainei a reiterat, ieri, că țara sa este gata să acorde tot suportul pentru depășirea crizei energetice. Volodimir Zelenski a menționat că propunerea de a oferi cărbune, făcută și în cadrul discuțiilor cu președinta Maia Sandu, rămâne în vigoare.
Tiraspolul nu a comentat propunerea de ajutor.