Guvernul demontează un nou fals al separatiștilor. Au conturi în euro firmele din stânga Nistrului?
- Viorica Gheorghe
- 11 ianuarie 2025, 10:19
Republica Moldova. Separatiștii din stânga Nistrului jonglează cu informații false, atunci când declară că Tiraspolul nu poate accepta oferta Chișinăului de a procura gaz prin rute alternative, până la granița cu Republica Moldova. Este comentariul purtătorului de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă. Oficialul spune că lipsa unor conturi în euro și dolari, invocată de liderul separatist Vadim Krasnoselski, nu corespunde adevărului.
Un nou fals al separatiștilor
Autoritățile constituționale demontează ultimele declarații ale liderului separatist de la Tiraspol, care declară că firmele din stânga Nistrului nu dispun de conturi în euro sau dolari.
„Dacă există peste 1200 de companii din stânga Nistrului, care exportă 80% din produsele regiunii în Uniunea Europeană fără probleme, este clar că sistemul de tranzacții funcționează. Soluția? Respectarea legislației Republicii Moldova. Restul sunt doar scuze… sau lipsă de voință”, a comentat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, pentru Teleradio-Moldova.
Liderul separatist s-a plâns președintei OSCE
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselki, s-a plâns președintei în exercițiu a OSCE, aflată în vizită în Republica Moldova, Elina Valtonen. Acesta susține că regiunea transnistreană nu poate achiziţiona gaze naturale de pe piaţa Uniunii Europene. Motivul invocat - lipsa conturilor în dolari și euro.
„Fizic, nu putem procura gaz. Nu pentru că nu avem bani, ci pentru că nu avem conturi în euro și dolari pentru a achita pentru gaz. Noi facem comerț, mulțumim. Însă una dintre condiții este ca întreprinderile transnistrene să se înregistreze în Republica Moldova după un algoritm special. Ulterior, băncile moldovenești trebuia să le deschidă conturi întreprinderilor. Doar că Moldova a închis toate conturile întreprinderilor noastre”, a declarat Krasnoselski în cadrul întrevederii.
Președinta în exercițiu a OSCE, Elina Valtonen, l-a contrazis pe interlocutorul său.
„Chișinăul este gata să ofere ajutor în această criză energetică. Ei nu vor pune piedici, dacă Rusia va decide să reia livrările de gaze. Haideți să nu ne axăm pe formate, ci să căutăm să găsim modalități de soluționare nu doar a problemelor curente, ci și să identificăm o soluție durabilă și pașnică de reglementare”, a spus Valtonen.
Săptămâna trecută, Chișinăul a anunțat Tiraspolul că poate facilita procesul de achiziție și livrare a gazelor naturale prin rute alternative până la granița Republicii Moldova, prin intermediul Energocom.