Sindicatul polițiștilor solicită MAI să ia atitudine în cazul Horodniceanu. „Dacă în locul procurorului era un polițist se cerea arestarea lui”

Sindicatul polițiștilor solicită MAI să ia atitudine în cazul Horodniceanu. „Dacă în locul procurorului era un polițist se cerea arestarea lui” sursă foto: Arhiva EvZ

Filmarea apărută în spațiul public cu fostul șef al DIICOT, procurorul Daniel Horodniceanu, actual vicepreședinte al Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), a creat un val uriaș de indignare în rândul polițiștilor. Acum, sindicatele din ”Interne” cer, nici mai mult, nici mai puțin, decât demisia magistratului.

Scandal în miez de noapte

Pe o șosea dintre Iași și Vaslui, pe raza comunei Schitu Duca, în miez de noapte, între doi agenți de la Poliția Rurală și magistratul care a fost șeful DIICOT s-a purtat un dialog cum rar se poate vedea. Procurorul, care din luna ianuarie a acestui an este vicepreședinte al CSM, a făcut instrucție cu cei doi subofițeri pe motiv că a fost oprit pentru a i se atrage atenția asupra faptului că la depășirea mașinii de poliție nu a semnalizat.

Comportamentul magistratului față de cei doi agenți a atras mânia sindicatelor din Poliție care au reacționat dur și vor capul lui Horodniceanu despre care consideră că nu mai are căuta într-o poziție atât de importantă în sistemul de justiție. Sindicaliștii cer mai marilor Poliției Române să ia atitudine.

”Este timpul să plecați acasă domnule procuror”

Polițiștii sunt revoltați și se consideră denigrați de un om care reprezintă autoritatea în stat, procuror chemat să respecte și să aplice legea, fără să-și jignească partenerii din Ministerul de Interne.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Demisia din funcția de vicepreședinte al CSM! Nu este firesc ca un vicepreședinte CSM, apărător și garant al bunei funcționări a justiției, să aibe un asemenea comportament specific celor pe care DIICOT îi are în vedere atunci când își indeplinește atribuțiile. Demisia din magistratură! Este timpul să plecați acasă, domnule procuror și asta pentru că, prin cel puțin tentativa de trafic de influență, dumneavoastră v-ați introdus singur într-o incompatibilitate crasă cu statutul de magistrat.

”Sfidator și agresiv la adresa Poliției Române”

„Totodată, CSM să declanșeze cercetarea disciplinară a domnului Horodniceanu și să ia măsurile care se impun. Nu este sănătos nici pentru români, nici pentru justiția din România, menținerea pe funcția din CSM dar și ca magistrat a unei persoane cu un vădit comportament duplicitar: dur și intransigent când alții încalcă legea, dar sfidător și agresiv la adresa Poliției Române atunci când el încalcă legea și trebuie să-i suporte rigorile.

Nu putem să nu ne întrebăm care ar fi fost atitudinea procurorului Horodniceanu, dacă ar fi avut in lucru un dosar in care să existe o probă video cu polițiști care, admonestați de un interlop, ar fi cedat presiunii și nu ar fi luat măsuri legale. Sau dacă în locul său ar fi fost un polițist cu un asemenea comportament. Probabil că îi/îl reținea și propunea arestarea lor preventiva. Nu în ultimul rând, solicităm IGPR și MAI să ia atitudine. Să iasă în comunicare și să apere onoarea, probitatea, cinstea, curajul, pentru că dacă nu o vor face ar însemna să încurajeze acest fenomen de continuă  denigrare/sfidare a legii”, se mai precizează în comunicatul SNPPC.

În acest context, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol a spus că magistratul trebuia amendat și că  ”avertismentul se aplică atunci când persoana înșelege că a greșit, își recunoaște culpa și cumva manifestă regret față de încălcarea normei rutiere”. Horodniceanu, căruia i s-a spus că va fi avertizat verbal nu a recunoscut că a greșit, ba chiar i-a amenințat pe agenți că va vorbi cu șeful IPJ Iași.

Procurorul Horodniceanu vorbește de o provocare căreia nu i-a rezistat

La rându-i, Mihai Zlat, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor a declarat: ”Conduce (n.r. Daniel Horodniceanu) o instituție care nu trebuie să se ocupe de imixtiunea în actul de justiție. Însă fix această persoană imixtionează în actul pe care urma să-l întreprindă polițistul care l-a oprit legal, regulamentar. Legea trebuie să fie aceeași pentru toți”.

Procuror Daniel Horodniceanu a răspuns pentru EVZ, printr-un punct de vedere în care vorbește de provocări ale polițiștilor, dar și despre reacția sa disproporționată pe care o regretă. Reacție venită pe fondul unor probleme personale.

Ancheta care se va face va demonstra dacă filmarea a fost făcută cu bodycam (camera video cu care sunt dotați polițiștii) sau cu alt aparat. La prima vedere, pare că se vede o mână când se pornește înregistrarea, iar filmarea ar fi de la nivelul pieptului.

Foto: Cosmin Andreica, liderul Sindicatului polițiștilor Europol/ Antena 3 CNN