Sindicaliştii din MAI sunt pregătiți de proteste. Totul depinde de decizia lui Cătălin Predoiu

Sindicaliştii din MAI sunt pregătiți de proteste. Totul depinde de decizia lui Cătălin Predoiu Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Sindicaliştii din MAI se vor intâlni cu ministrul Cătălin Predoiu pentru a discuta despre revendicările angajaţilor din sistem. Dacă nu vor ajunge la o înțelegere, aceștia vor protesta.

Sindicatul Europol anunţă că, vineri, a fost convocată la sediul MAI o întâlnire „critică” cu ministrul Cătălin Predoiu, în care se va discuta despre revendicările angajaţilor din sistem. Sindicaliștii au declarat că vor urma proteste dacă nu vor fi rezolvate problemele.

Sindicatul Europol, întâlnire critică cu Cătălin Predoiu

„În cursul zilei de astăzi, 8 decembrie, la sediul MAI a fost convocată o întâlnire între viceprim-ministru Cătălin Predoiu şi organizaţiile sindicale reprezentative. Întâlnirea vine în contextul în care, în ultimele 5 luni conducerea MAI nu a manifestat niciun fel de interes pentru clarificarea restanţelor salariale, mai ales în contextul în care pentru alte categorii socio-profesionale s-au găsit fonduri şi instrumente legislative pentru a se acorda creşteri salariale peste nivelul prevăzut de Legea 153/2017 Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice”, anunţă, vineri, Sindicatul Europol, care precizează că întâlnirea este ”critică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Promisiunea n-a fost respectată

În luna mai, li s-a promis că ultima tranşă din legea 153/2017 va fi eşalonată în 2 etape, prima care a fost pusă în plată începând cu luna iulie 2023, iar cea de a 2-a care trebuia să fie operată după rectificarea bugetară. Sindicaliștii au declarat că promisiunea nu a fost respectată nici până acum.

„Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, nu numai că nu a fost constituit un grup de lucru pentru identificarea inechităţilor salariale în vederea eliminării acestora prin noul proiect de lege a salarizării, aşa cum a promis viceprim-ministru Cătălin Predoiu, dar la finalul lunii octombrie, una dintre ordonanţele austerităţii, din cauza modului deficitar în care a fost redactată, a lăsat descoperită perioada noiembrie-decembrie 2023 în privinţa decontării serviciilor turistice. Asta, în timp ce pentru celelalte categorii de bugetari voucherele de vacanţă s-au putut folosi inclusiv în luna octombrie noiembrie şi decembrie 2023”, au mai transmis sindicaliştii.

Agentia Europeana Europol.

Sindicaliştii din MAI sunt pregătiți de proteste. Totul depinde de decizia lui Cătălin Predoiu. Sursa foto: Europol

Aceştia afirmă că „luna decembrie va reprezenta un punct de cotitură în situaţia în care Guvernul nu va înţelege că poliţiştii şi militarii nu mai acceptă să fie sacrificaţii de serviciu, în timp ce avem fonduri pentru orice alte cheltuieli publice”.

Cerințele Sindicatului Europol

Reprezentanţii Sindicatului Europol au următoarele cerințe:

acordarea ultimei tranşe restante din Legea 153/2017 care nu a fost pusă în plată din cauza lipsei rectificării bugetare; deblocarea normei de hrană pentru a fi pusă în plată la nivelul ultimei actualizări; alocarea sumelor necesare pentru bunuri şi servicii, necesare funcţionării în condiţii normale a instituţiei (reparaţii auto, utilităţi, consumabile etc.); actualizarea normei de echipare la noile valori ale costului uniformei; plata compensaţiei de chirie la nivelul salariului de funcţie în plată, nu la nivelul salariului din 2009; eliminarea inechităţilor între funcţiile salarizate diferit pentru aceeaşi muncă; deblocarea decontărilor serviciilor turistice pentru luna noiembrie-decembrie 2023.

Dacă vor fi soluţionate revendicările, sindicaliștii vor apela la următoarele forme de protest:

aplicarea eminamente de sancţiuni verbale; refuzul poliţiştilor de a mai efectua ore suplimentare peste limitele prevăzute de lege; refuzul poliţiştilor de a se mai prezenta la cazuri din timpul liber; refuzul poliţiştilor dea mai suplinii lipsa de logistică pentru buna funcţionare a instituţiei (imprimante hârtie tonere reparaţii auto, carburant etc.) respectarea întocmai a procedurilor privind controlul la frontiere, pentru a evita erori umane precum cea în care a fost implicat Cătălin Cherecheş la punctul de trecere a frontierei Petea, ceea ce va duce la creşterea şi de 10 ori a timpului de aşteptare; proteste organizate în faţa prefecturilor sau a unităţilor de poliţie; refuzul de a efectua alte atribuţii altele decât cele prevăzute de fişa postului; prezenţe intempestive la centrele de transfuzie pentru donare de sânge în timpul programului de lucru.