Șeful DGPI, serviciul secret al MAI, numit cu avizul CSAT. Klaus Iohannis a promulgat legea

Șeful DGPI, serviciul secret al MAI, numit cu avizul CSAT. Klaus Iohannis a promulgat legea Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Legea care modifică procedura de numire a șefului DGPI, serviciul secret al MAI, cunoscut sub numele de „Doi și-un sfert”, a fost promulgată de Președintele Klaus Iohannis.

Potrivit acestei modificări, numirea în funcția de șef DGPI necesită acum avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va solicita avizul pentru directorul în funcție.

Avizul CSAT, necesar pentru numirea în funcția de șef DGPI

Propunerea legislativă vizează adăugarea de amendamente la Ordonanța de Urgență nr. 76/2016, care reglementează înființarea, organizarea și operațiunile Direcției Generale de Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Modificările propuse au ca scop necesitatea obținerii avizului Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru numirea directorului general al acestei structuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform proiectului de lege, articolul 8, alineatul (1), va suferi o modificare și va fi redactat astfel: „(1) Directorul general al Direcției Generale de Protecție Internă este numit și eliberat din funcție de către ministrul afacerilor inteme. Numirea în funcție se face cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Tării”, arată inițiativa promulgată de președinte.

CSAT

CSAT, Klaus Iohannis. Sursa foto: Arhiva EVZ

De asemenea, inițiativa mai arată și introducerea unui nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins: ,,(11) În termen de 90 de zile de la momentul intrării în vigoare a prezenței legi se va solicită avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru directorul general al Direcței Generale de Protecțe Internă aflat în funcție”, mai arată proiectul legislativ.

De ce e nevoie de avizul CSAT

În prezent, Tiberiu-Silviu Dumitrache ocupă funcția de director general al Direcției Generale de Protecție Internă. Odată cu implementarea noii legi, MAI va solicita avizul CSAT și în cazul directorului actual.

Totul, într-un interval de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi.

Inițiatorii legii au motivat necesitatea modificării subliniind că CSAT este „autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituției, cu organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și siguranță națională”.

Rolul major al Direcței Generale de Protecție Internă, și anume acela de structura specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, care desfășoară activități de identificare, contracarare și înlăturare a amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc la adresa informațiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional și capacității operaționale ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum și a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice, mai arată inițiatorii legii.

Deputații au votat proiectul referitor la numirea șeful DGPI în mai

În luna mai, Camera Deputaților, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat un proiect de lege care aduce schimbări în procesul de numire a șefului DGPI din cadrul MAI.

Proiectul a primit un vot favorabil de 226 de voturi „pentru”, 40 de voturi „contra” și 12 abțineri. Inițiativa legislativă a fost depusă la începutul lunii martie în Camera Deputaților de către peste 100 de deputați PSD, inclusiv liderul partidului, Marcel Ciolacu.