Cătălin Predoiu, declarații de ultima oră despre Schengen

Cătălin Predoiu, declarații de ultima oră despre Schengen Cătălin Predoiu Sursa foto Captura Video

Cătălin Predoiu se declară optimist în ceea ce privește evoluția dialogului cu omologul său din Austria, Gerhard Karner, cu privire la votul pentru aderarea României la Schengen. Potrivit spuselor sale, au avut loc mai multe întrevederi, iar discuțiile sunt „intense”. Cu toate acestea, oficialul austriac nu dă semne că ar fi devenit mai flexibil.

Cătălin Predoiu nu exclude ca România și Bulgaria să primească un vot pozitiv pentru aderarea la Spațiul Schengen. Doar că acest vot nu va fi dat la Consiliul JAI de marți, 5 decembrie. Este posibil ca acest lucru să se întâmple dacă parlamentul și guvernul Olandei vor ridica „veto”-ul acordat Bulgariei.

Pe de altă parte, Predoiu a apreciat dialogul cu partea austriacă, spunând că este „intens” şi că este în contact cu omologul său austriac, Gerhard Karner.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cătălin Predoiu, declarații despre Schengen

Ministrul de Interne român a făcut o serie de declarații, după sosirea la Consiliul JAI, cu privire la un vot pozitiv pe Schengen. El a spus că cel mai important lucru este ca guvernul și parlamentul Olandei să ridice veto-ul împotriva Bulgariei.

„Rezultatul evaluării în Bulgaria este pozitiv. Acum, ceea ce urmează important este dialogul dintre guvernul olandez și parlamentul olandez. Abia după aceea vom putea ști care sunt pașii următori. (...) Da, (este - n. red.) timp pentru ca Parlamentul de la Haga și guvernul olandez să ia o decizie există. Și după ce această decizie este luată, putem să vedem dacă facem pași procedurali în continuare, dar timp există”, a declarat Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu susține că are întrevederi periodice cu omologul său din Austria. El a evitat să facă speculații în legătură cu poziția Austriei, însă a precizat că există dialog.

„Uitați-vă, în acest moment este prematur să fac speculații, ba chiar aș putea să spun că orice speculație ar dăuna discuțiilor. Tot ce pot să vă spun este că lucrăm pe acest canal – ministerul de Interne român, ministerul de Interne austriac, dar în legătură și cu alți decidenți politici”, a spus Predoiu.

Negocierile cu Austria sunt „intense”

Cătălin Predoiu a declarat că are întrevederi periodice cu omologul său austriac, iar dialogul decurge bine. Ba mai mult, a spus oficialul român, discuțiile sunt „intense”.

„Tot ce pot să vă confirm, factual, este că au loc discuții intense, sunt în permanent contact cu domnul ministru Karner, e și dânsul aici, la declarații. Am avut chiar și aseară o întrevedere cu dânsul. O discuție foarte bună. Încă din 23 august, de când ne-am întâlnit și am resetat, dacă vreți, dialogul dintre ministerele noastre, am purtat permanent acest dialog. El e intens”, a mai spus ministrul de Interne.

Ministrul Cătălin Predoiu a spus că discuțiile au fost extinse și la mediul de afaceri, pentru ca România să obțină susținerea pentru un vot pozitiv pe Schengen.

„Nu am păstrat dialogul strict la nivel de minister, am extins acest dialog. Schengen, extinderea Spațiului Schengen e un subiect de interes pentru cetățenii români, pentru companiile românești, dar, în același timp, și pentru mediul de afaceri austriac prezent în România și  pentru mediul de afaceri din alte țări prezente în România, pentru partenerii noștri externi, există foarte multe interese economice la mijloc”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Gerhard Karner

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Cătălin Predoiu apreciază relația cu Viena

Ministrul de Interne a mai spus că toți factorii decidenți, de la București și Viena, sunt ținuți la curent cu evoluția discuțiilor. Atât cancelarul Karl Nehammer, cât și premierul Marcel Ciolacu, ministrul de Externe și președintele României.

„Toate aceste lucruri sunt avute în vedere și mai departe sunt convins că vom găsi acest spațiu pe care l-am amenajat pentru discuții diplomatice. Domnul Karner este în directă legătură cu domnul Nehammer. La rândul meu, informez pe președinte, primul-ministru, discut cu ministrul de Externe, deci se lucrează pe acest canal diplomatic”, a mai spus Cătălin Predoiu.

În vreme ce Predoiu lăuda relația cu omologul său austriac și dialogul intens, Gerhard Karner afirm că nu se pune problema unei extinderi a Schengen. El a pus accent pe nevoia de a extinde controalele la granița externă, pentru a securiza spațiul Schengen. Ministrul austriac de interne a făcut aceste declarații la o scurtă de distanță de Predoiu.

„Spațiul Schengen trebuie să devină mai bun, nu mai mare”, a spus Gerhard Karner înainte de Consiliul JAI.