Simona Halep, susținută din SUA. Argumentele șefului Antidoping

Simona Halep, susținută din SUA. Argumentele șefului Antidoping Simona Halep: Sursafoto: EPA/MARTIN DIVISEK

Simona Halep s-a prăbușit în clasamentul WTA în așteptarea unei decizii de la Tribunalul Independent Sport Resolutions. Dubla câștigătoare de Grand Slam are și motive de optimism, fiind susținută de mai multe persoane importante din lumea sportului.

Simona Halep și avocații ei au construit apărarea sportivei pe varianta contaminării încă de când jucătoarea de tenis a picat cele două teste antidoping făcute la US Open 2022. Travis Tygart, șeful Antidopingului din Statele Unite (USADA), a dat un interviu privind cazurile de dopaj pe care le-a întâlnit de-a lungul carierei sale.

Tygart a comentat situația atletului Peter Bol, alergatorul australian care a avut un test pozitiv pentru o substanță interzisă de categoria EPO, în luna ianuarie. Sportivul a primit o mulțime de critici în Australia, iar multe persoane chiar l-au numit trișor.

În ciuda tuturor acestor lucruri, proba B a demonstrat, pe data de 14 februarie, că există anumite nereguli cu prima probă pe baza căreia Bol fusese suspendat provizoriu. Ulterior, suspendarea sportivului de 29 de ani a fost ridicată. Ancheta a continuat în cazul său, iar verdictul a fost dat pe data de 1 august. Bol a fost găsit nevinovat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezultatul „fals pozitiv“ e o realitate

Tygart a explicat că testele antidoping cu un rezultat „fals pozitiv” sunt foarte rare și că nici nu ar trebui să existe astfel de cazuri dacă analizele de laborator sunt făcute în mod corect. Șeful USADA a mai adăugat că în America au fost înregistrate doar șapte cazuri de acest fel de-a lungul anilor din 160.000 de teste efectuate pentru analizele de laborator.

De asemenea, la fel de rare sunt și cazurile în care proba B nu confirmă rezultatele probei A. Tygart a subliniat că cei care critică sportivii care pică un test antidoping greșesc grav deoarece aceștia sunt nevinovați până în momentul în care toate căile legale de a devodi contrariul sunt epuizate.

Travis Tygart, antidoping, Șeful Agenției Antidoping din SUA

Travis Tygart, despre cazurile de dopaj din lume / Sursă foto: Youtube

„Cred că e tare nedrept ca un sportiv să fie etichetat drept «trișor» înainte ca procesul său să ajungă la final. De altfel, noi, în SUA, mergem pe «prezumția de nevinovăție», în cazul tuturor sportivilor, inclusiv a celor care pică și proba B, până când dosarul lor e finalizat.

Aici, mă refer la tot ce înseamnă procesul în sine, judecarea Apelului și verdictul venit de la Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS). Până n-avem toate aceste deczii, nu ne permitem să punem sub semnul întrebării performanțele și rezultatele unui sportiv”,  a explicat Travis Tygart.

Laboratoarele antidoping au devenit mult prea performante

Șeful Agenției Antidoping din SUA a făcut o serie de declarații și despre cazurile în care probele unui sportiv sunt contaminate, precum este cazul Simonei Halep. Tygart a recunoscut că una dintre cele mai mari probleme ale organizațiilor antidoping este că laboratoarele sunt atât de performante, încât detectează în probele analizate valori foarte mici ale unor substanțe interzise.

„Grija noastră e că, uneori, aceste substanțe detectate n-au ajuns în organismul sportivului prin folosirea lor intenționată! Au ajuns să fie ingerate prin ceea ce numim noi «sursă nevinovată». La ce mă refer? La carne contaminată, la apă contaminată, inclusiv la contactul sexual cu partenerul“, a afirmat americanul de 52 de ani.

Richard Gasquet, jucător de tenis, tenis, sportiv

Richard Gasquet a demonstrat că nu s-a dopat / Sursă foto: Instagram

Tygart a amintit și la un caz controversat din tenis. Jucătorul de tenis Richard Gasquet a reușit să demonstreze că urmele de cocaină care au fost depistate în organismul său proveneau de la un sărut cu o stripteuză într-un club de noapte. Tânăra consumase cocaină și avea urme ale substanței interzise pe buze,

Sportivii nevinovați sunt pedepsiți

Șeful USADA a explicat că ceea ce ar trebui să fie cu adevărat îngrijorător sunt cazurile în care sportivii nu încearcă să trișeze și sunt foarte atenți la produsele pe care le consumă, dar din motive care nu țin de ei, ci de lumea în care trăiesc, ajung să aibă teste pozitive pentru niște valori foarte mici. Tygart a mai adăugat că acestor sportivi le este extrem de dificil să explice sursa contaminării.

„Astfel de cazuri creează o tensiune foarte mare. Pentru că ajungem să ne punem următoarea întrebare: «Pedepsim sportivii trișori sau, în încercarea de a face acest lucru, am ajuns să pedepsim și sportivii nevinovați?»“.

Lucrul de care judecătorii ar trebui să țină cont

Tygart a subliniat că nu poate exista egalitate între dopajul susținut de stat, făcând referire la Rusia, și cazurile în care conjunctură nefavorabilă a produs un rezultat pozitiv. Șeful antidopingului din SUA a mai adăugat că există o mulțime de cazuri în care intenția lipsește, iar acești sportivi nu pot fi puși pe aceeași treaptă cu cei care s-au dopaj intenționat.

Șeful USADA a mai spus că lucrează intens, alături de oficialii Agenției Mondiale Antidoping (WADA), pentru ca sistemul să facă o diferențiere clară între cazurile de dopaj și cele de contaminare. În plus, cele două instituții încearcă să impună reguli clare în ceea ce privește „contamniarea conjuncturală”.

„Și suntem foarte vocali în privința ei. Vrem să ne asigurăm că există un set adecvat de reguli pentru fiecare situație și că sunt reguli cât mai corecte, juste, care țin cont de realitatea lumii în care trăim acum. Care țin cont de contaminările care apar de la carne, de la apă, de la vitamine. Și suntem optimiști că, în viitorul apropiat, în urma discuțiilor noastre cu WADA, aceste reguli noi pot fi incorporate în codul antidoping“, a încheiat Travis Tygart pentru ABC.