Peste un sfert dintre muncitorii din Ungaria, nedeclarați

Peste un sfert dintre muncitorii din Ungaria, nedeclarați Constructii, Șantier. Sursa foto: Arhiva EVZ

Peste un sfert dintre muncitorii din Ungaria sunt nedeclarați, potrivit Ministerului Dezvoltării Economice de la Budapesta.

Ministerul Dezvoltării Economice din Ungaria spune însă că acestea sunt vești bune, pentru că în urmă cu câțiva ani situația muncitorilor nedeclarați era mult mai gravă.

26% dintre angajaţii verificați nedeclarați autorităților

În această vară, raportul atât al angajatorilor neregulamentari, cât și al angajaților care au lucrat neregulamentar a fost cel mai favorabil din 2015, conform verificării obișnuite de vară a autorității de supraveghere a forței de muncă – a anunțat Ministerul Dezvoltării Economice din Ungaria, citat de Vilaggazdagsag.

Rata forţei de muncă nedeclarată a scăzut, de asemenea, sub 26% din numărul total de lucrători verificați. Auditul acțiunii a examinat practicile de angajare a 852 de întreprinderi, afectând 2.818 dintre lucrătorii acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma inspecțiilor s-a constatat că 73% dintre angajatori au încălcat într-un fel sau altul legislația muncii, ceea ce a afectat 56% dintre lucrătorii inspectați.

Cei mai mulți angajați nedeclarați, în construcții

Dintre cei 2.818 lucrători verificați, 25,8 % (727 de lucrători) au fost afectați de munca nedeclarată, adică aveau un statut de angajare neregulamentar. Această cifră este mai mică decât cifrele din auditul acțiunii de vară din 2022, când 30,4 % dintre lucrătorii verificați se aflau într-o formă sau alta în condiţii de muncă nedeclarată.

Sectorul construcțiilor, care este cel mai afectat de angajarea nedeclarată, înregistrează, de asemenea, îmbunătățiri. În raport cu numărul de lucrători verificați în acest sector, 25,96% dintre lucrătorii din construcții au fost angajaţi fără să fie declaraţi, ceea ce este cel mai ridicat nivel din 2015 încoace, dar în continuare mai mult de un sfert dintre lucrători lucrau „la negru”.

Aplicarea normelor privind salariile a evoluat, de asemenea, într-o direcție pozitivă în ultimii ani. Doar 62 de lucrători la nivel național au fost afectați de nereguli legate de salarizare în timpul auditului acțiunilor de vară.

„În conformitate cu planul oficial de inspecție pentru anul 2023, autoritatea de supraveghere a forței de muncă a efectuat o inspecție de acțiune care vizează aplicarea legislației muncii în perioada 26 iunie – 14 iulie 2023, în vederea dispunerii raportului juridic al salariaților.” - se arată în comunicatul ministerului de resort.

(Traducerea: Vizi Blanka, RADOR)