Evenimentul Zilei > Actualitate > SENZAȚIONAL: Pe un SATELIT al lui Jupiter a fost descoperită MAI MULTĂ APĂ decât pe Pământ!
SENZAȚIONAL: Pe un SATELIT al lui Jupiter a fost descoperită MAI MULTĂ APĂ decât pe Pământ!

SENZAȚIONAL: Pe un SATELIT al lui Jupiter a fost descoperită MAI MULTĂ APĂ decât pe Pământ!

După ce s-a demonstrat că satelitul lui Saturn, Encelade, are un ocean cu apă caldă, grație activității hidrotermale, astronomii au făcut o nouă descoperire epocală: Ganymede, cea mai mare lună a lui Jupiter adăpostește un uriaș ocean subteran cu apă sărată.

Telescopul spațial Hubble, care orbitează în jurul Terrei, „a furnizat dovezi excelente despre existența unui ocean subteran cu apă sărată pe Ganymede”, arată o echipă de cercetători în Journal of Geophysical Research. Ar fi vorba de un ocean adânc de 100 de kilometri (de zece ori mai adânc decât oceanele noastre), îngropat sub o crustă de 150 de kilometri compusă în principal din gheață. Cantitatea de apă care se găsește în oceanul de pe Ganymede ar fi mai mare decât toată apa aflată pe Terra.

Echipa de savanți, condusă de Joachim Saur, a folosit un „truc” pentru a determina compoziția interiorului satelitului jupiterian: utilizarea aurorelor polare. Aceste echivalente ale aurorelor boreale sau australe de pe Pământ sunt prezente și pe Ganymede, care are propriul său câmp magnetic, ce interacționează cu cel al lui Jupiter. Schimbările câmpului magnetic jupiterian provoacă osilații ale aurorelor de pe Ganymede, care au putut fi măsurate.

Joachim Saur explică:

„Dacă cunoști caracteristicile unui câmp magnetic, poți determina ce se află în interiorul satelitului. Un ocean cu apă sărată creează un câmp magnetic secundar în interiorul său, care se opune câmpului magnetic al lui Jupiter.”

Această „fricțiune magnetică” reduce oscilația aurorelor la numai două grade. Or, în lipsa unui ocean sărat, aceasta ar fi în mod normal de șase grade, se arată în comunicatul echipei de savanți.

Cu un diametru de peste 5200 de kilometri, Ganymede este chiar mai mare decât planeta Mercur și dublu față de luna Pământului.