Codul Rutier. Schimbarea care îi încurcă pe mulți șoferi

Codul Rutier. Schimbarea care îi încurcă pe mulți șoferi Sursă foto: Dreamstime

Modificările din Codul Rutier indică o nouă regulă de circulație în sensul giratoriu, conform căreia o singură bandă va avea întotdeauna prioritate. Mulți șoferi nu s-au obișnuit încă cu această schimbare.

Circulația în sensul giratoriu, după modificările din Codul Rutier. Funcția principală a unui sens giratoriu constă în facilitarea fluxului de circulație într-o intersecție și în prevenirea congestiilor rutiere. În România, numărul sensurilor giratorii este în creștere constantă. Acestea sunt instalate atât în zonele urbane, cât și pe șoselele județene, naționale și chiar pe autostrăzi.

Regula de circulație în sensul giratoriu, modificată în 2023

În prezent, există sensuri giratorii cu 2, 3 sau chiar 4 benzi de circulație. Aceste benzi, deși sunt circulare, impun șoferilor să respecte aceeași regulă ca în cazul drumurilor drepte. Mai exact, trebuie să semnalizeze când schimbă banda și să acorde prioritate celor deja aflați pe acea bandă în momentul încadrării.

În ciuda menținerii regulii generale conform căreia cei aflați în interiorul sensului giratoriu au prioritate, s-au introdus și alte reguli.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, cei din zona centrală a giratoriului, adică pe banda cea mai apropiată de mijlocul acestuia, trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate celor care se află pe banda din dreapta lor atunci când doresc să iasă din sensul giratoriu.

Codul Rutier. Cine are prioritate în sensul giratoriu

Codul Rutier actualizat în 2023 clarifică cine are prioritate în sensul giratoriu.

„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.

Practic, atunci când circulăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și dorim să ieșim, activăm semnalul dreapta. Abia după ce ne asigurăm că nu există alte mașini pe banda 1 putem părăsi sensul giratoriu. Conform ilustrației de mai sus, șoferul mașinii de culoare portocalie (reprezentat de linia albastră) este obligat să acorde prioritate mașinii de culoare verde (reprezentată de linia roșie). Aceasta se datorează faptului că efectuează o manevră de schimbare a benzii pentru a ieși din sensul giratoriu, în timp ce mașina verde își menține banda.

Cine are întotdeauna prioritate

Schimbarea recentă adusă Codului Rutier în ceea ce privește circulația în sensul giratoriu impune ca o singură bandă să aibă întotdeauna prioritate. Concret, atunci când un vehicul intră în sensul giratoriu, este permis să se deplaseze fără a acorda prioritate altor vehicule doar dacă se află pe banda 1.

sens giratoriu, codul rutier, reguli circulatie

Sursă foto: Dreamstime

Codul Rutier. Reguli de staționare în sensul giratoriu

Conform legislației, este interzisă parcarea sau staționarea unui vehicul la o distanță mai mică de 25 de metri față de un sens giratoriu sau trecere de pietoni.

„Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor […] în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, precum și în zona de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanță mai mică de 25 m de colțul intersecției”, stabilește Art. 142, lit. f) din legea 195/2002.

Singura situație în care este permisă parcarea unei mașini în apropierea unui sens giratoriu este atunci când în zona respectivă există o parcare amenajată, marcată corespunzător atât pe șosea, cât și cu un indicator distinctiv „P”. De asemenea, aceasta va fi dotată cu un indicator suplimentar care indică punctul exact în care este permisă parcarea. În general, aceste parcări sunt amplasate cu cel mult 25 de metri înaintea unui sens giratoriu.

Există situații în care, într-un sens giratoriu cu mai multe benzi de circulație, prima bandă este rezervată pentru oprire și parcare a vehiculelor. Aceasta este semnalizată corespunzător, atât prin indicatoare, cât și prin marcajele de pe șosea. În absența acestor semnalizări, oprirea sau parcarea în sensul giratoriu sunt interzise.

sens giratoriu, codul rutier, reguli circulatie

Sursă foto: Dreamstime

Sens giratoriu cu „bandă turbo”

Autoritățile au creat diverse tipuri de sensuri giratorii, unele dintre acestea fiind echipate cu o așa-numită „bandă turbo”. Această bandă conferă prioritate de trecere șoferilor care se află pe ea, indiferent de direcția din care vin.

Astfel, atunci când te pregătești să intri într-un sens giratoriu cu două benzi și observi că linia de separare a acestora este continuă în direcția înainte, acest lucru indică faptul că cei aflați în sensul giratoriu nu sunt autorizați să intre pe banda ta. În același timp, vei fi obligat să continui deplasarea înainte și nu ai permisiunea să virezi la stânga.

În plus, linia continuă poate indica direcția spre dreapta sau chiar spre stânga. Prin urmare, ai prioritate de trecere, dar și responsabilitatea de a urma direcția indicată de linia continuă.