Situația punctelor de penalizare disponibilă online. Șoferii își pot afla istoricul imediat

Situația punctelor de penalizare disponibilă online. Șoferii își pot afla istoricul imediat Șoferi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Șoferii pot verifica istoricul sancțiunilor rutiere și numărul de puncte de penalizare acumulate fără să meargă la poliție. Numărul de puncte amendă acumulate dau cuantumul amenzilor rutiere.

Șoferii au la dispoziție mai multe modalități pentru a verifica numărul punctelor de penalizare acumulate. Conform Codului Rutier, la 15puncte acumulate permisul de conducere se suspendă pentru 30 de zile. Drept urmare, este important ca șoferii să se pună la curent cu situația punctelor de penalizare.

Cum pot verifica șoferii numărul de puncte

Legea stabilește că „titularul permisului de conducere are dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice”. Acesta are la dispoziție mai multe proceduri pe care să le urmeze. Șoferii pot solicita aceste informații pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române sau de la orice structură de poliție rutieră.

În mod tradițional, șoferii care doreau să afle acese informații trebuiau să depună o cerere la poliție, după care să revină pentru răspuns. Această procedură destul de incomodă rămâne valabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă procedură permite ca șoferii să trimită solicitarea pe mail, la serviciul poliției rutiere din zona domiciliului. În termen de 15 zile, solicitarea este procesată, însă conducătorii auto trebuie să meargă personal să ridice documentul. Poliția nu răspunde mailurilor primite.

Politie rutiera

Politie rutiera Sursa foto: EVZ

Datele pot fi obținute online

Cea de-a treia cale de a obține aceste date, cea mai simplă, este online. Din 2023, sunt funcționale două portaluri care permit interogarea online. Acestea oferă acces la bazele de date ale poliției rutiere. Portalul hub.mai.gov.ro permite obținerea acestor informații. Pentru acces șoferii trebuie să meargă la poliție ca să obțină datele de logare.

O altă opțiune este ghiseul.ro. Pentru a accesa informațiile șoferii solicitanți trebuie să-și facă un cont după o procedură online. Spre deosebire de portalul Ministerului de Interne, în cazul celor care optează pentru ghișeul.ro nu este nevoie să meargă la poliție.

Șoferii care intenționează să-și deschidă cont pe această platformă au nevoie de datele de buletin, adresă de email validă și un card bancar. Serviciul este gratuit, însă necesită și menționarea datelor unui card bancar.

În concluzie, cea mai simplă procedură de a afla câte puncte de penalizare a acumulat un șofer este interogarea prin ghișeul.ro. Acest lucru se poate face prin intermediul telefonului mobil sau a unui computer. Un cont pe ghișeul.ro oferă și alte servicii, de la plata amenzilor, la plata taxelor și impozitelor, dar și interogarea cu privire la sumele datorate.

Permis de conducere

Permis de conducere. Sursa foto: Arhiva EVZ

Șoferii sunt sancționați cu suspendare permisului

Suspendarea dreptului de a conduce vehicule se dispune după acumularea unui număr de puncte de penalizare. În funcție de acestea, șoferii își pierd permisul de conducere pe diferite perioade:

  • pentru 15 puncte de penalizare, suspendarea este de 30 de zile;
  • pentru acumularea a încă 15 puncte de penalizare în decursul a 12 luni de la prima suspendare, sancțiunea ajunge la 60 de zile:
  • dacă fapta șoferului a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, perioada de suspendare este de 180 de zile;
  • suspendarea de 180 de zile se aplică și în cazul accidentului de circulație soldat cu decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care legislația rutieră prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei.

Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de șase luni de la data constatării contravenției.