SENATUL EVZ: Basarabia şi Ion Iliescu

SENATUL EVZ: Basarabia şi Ion Iliescu

Pe 27 martie am aniversat 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu ţara-mamă, România. O mare sărbătoare a românismului, pe nedrept ocultată.

Cu toate acestea a existat o declarţie importantă, nebăgată în seamă de piţifelnici, cum ar spune maestrul Ion Cristoiu. Într-un interviu în ziarul "Timpul" de la Chişinău, secretarul de stat pentru românii de pretudindeni Eugen Tomac a lansat o bombă: Basarabia se putea uni în 1990 cu România. Iată fragmentul: "În anii ’90, marile puteri mondiale - Statele Unite şi Marea Britanie - avizaseră tema reîntregirii României. Astfel, în 1991, Senatul american a votat în plen şi a adoptat o rezoluţie care recomanda administraţiei americane "să sprijine autodeterminarea poporului din Moldova şi din Bucovina, ocupate de sovietici, şi să elaboreze o hotărâre în acest sens, de sprijinire a eforturilor viitoare ale Guvernului Moldovei de a negocia paşnic dacă doreşte reunificarea Moldovei şi Nordului Bucovinei cu România, aşa cum s-a stabilit în Tratatul de pace de la Paris din 1920, conform normelor în vigoare ale dreptului internaţional şi a principiilor Actului de la Helsinki".

Ma­rea Britanie, condusă la vremea aceea de Margaret Thatcher, i-a adus la cunoştinţă lui Gorbaciov, preşedintele de atunci al Uniunii Sovietice, că modelul german de reunificare este aplicabil şi Moldovei, deoarece nici Ţările Baltice şi nici Republica Moldova nu au aparţinut niciodată spaţiului rusesc.

Din păcate, preşedintele Iliescu nu a avut aceeaşi convingere, a ignorat şi a descurajat orice iniţiativă de apropiere a românilor dintre cele două maluri".

Ne puteți urmări și pe Google News

O super-declaraţie care putea schimba istoria, modifica destinul. Ion Iliescu a putut, dar de frică nu a încercat Unirea cu Basarabia.

Din păcate, preşedintele Iliescu nu a avut aceeaşi convingere, a ignorat şi a descurajat orice iniţiativă de apropiere a românilor dintre cele două maluri.

Deranjat de afirmaţii, Ion Iliescu a replicat într-un interviu la Radio România Actualităţi: "E falsă această idee, dar este şi nerealistă, pentru că nu a existat o asemenea posibilitate. În /.../ exista încă Uniunea Sovietică. Abia în ’91 s-a destrămat Uniunea Sovietică şi Republica Moldova şi-a declarat independenţa. Şi nici nu s-a pus problema unirii celor două ţări, pentru că Republica Moldova era şi este legată de existenţa Transnistriei. Unirea cu România ar fi presupus desprinderea de Transnistria, iar când vorbim de Basarabia, vorbim de teritorii care nu sunt numai în Republica Moldova, sunt în Ucraina astăzi". Chestionat insistent de reporter care îi citeşte din nou hotărârile SUA şi Marii Britanii, Ion Iliescu devine nervos:" De unde până unde această concluzie? E falsă. Noi, din contră, am încurajat relaţiile. Dar luaţi prima parte a acestei declaraţii. Deci, dreptul poporului din teritoriul respectiv de a-şi proclama independenţa. Asta au făcut. Au proclamat independenţa Republicii Moldova, fosta Republică Socialistă Moldovenească, care include şi Transnistria şi nimeni din partea Republicii Moldova nu s-a gândit la ideea desprinderii Transnistriei, ca să poată să se unească cu România, iar teritoriile de care vorbesc ei acolo, Bucovina şi sudul Basarabiei, sunt părţi ale Ucrainei, deci lucrurile erau mai complicate şi România nu avea cum să rezolve aceste probleme, să readucă o altă realitate în domeniul teritoriilor unui stat şi statelor nou independente".

Limbaj arhicunoscut: fals, lucruri mai complicate, gesturi ample din mână! Înclin să-i dau dreptate lui Eugen Tomac. În 1990 putea aduce Basarabia acasă, dar frica şi lipsa de decizie arhicunoscută a lui Ion Iliescu ne-a privat de acest gest istoric!