De la o vârstă, multă lume se prezintă la medicul de familie pentru anumite ”creste” apărute pe unghii. Specialiștii susțin că nu este vorba despre ceva grav, ci doar că îmbătrânim. Există și cazuri, când este nevoie de intervenția unui medic.

Crestele de pe unghii pot fi doar un semn de îmbătrânire, un deficit de vitamine sau deshidratare, dar și unul care indică o afecțiuni a pielii, cum ar fi pielea uscată sau eczema.

În unele cazuri, aceste creste pot semnala ceva mai grav. Potrivit doctorului Ross Perry, de la clinicile de piele Cosmedics, din SUA, spune că aceste creste ușoare sunt normale și se pot dezvolta în timpul procesului de îmbătrânire, și asta pentru că organismul încetinește ritmul de a crea noi celule, astfel încât pe măsură ce îmbătrâniți, este posibil să nu fie neobișnuit să vedeți acest lucru.

Un alt semn al acestor creste pe unghii sunt carențele de vitamine, cum ar fi vitamina A.

„Factori nutriționali, cum ar fi deficiențe de vitamine, între care vitamina A, pot duce la apariția acestor creste. Un alt motiv îl poate reprezenta nivelul scăzut de proteine ​​sau de calciu. Deficiențele grave de fier ar putea crea, de asemenea, creste și alte modificări ale unghiilor”, a mai spus doctorul Ross Perry.

Există și un caz când trebuie să apelați la serviciile unui medic specialist. Când aceste creste sunt însoțite de o decolorare poate fi vorba despre o o boală gravă a rinichilor sau chiar despre un diabet zaharat.

„Crestele severe, profunde, deși rare ar putea fi un simptom al unei afecțiuni medicale mai grave, cum ar fi bolile de rinichi și ar avea nevoie de teste medicale pentru a determina cauza. Diabetul ar putea fi, de asemenea, motivul care stă la baza acestei stări de sănătate”.

Atențiile la liniile lui Beau

Un alt celebru medic american, Anita Takwale, specialist în afecțiuni ale părului și unghiilor de la Stratum Clinics, a vorbit despre aceste creste verticale..

„Crestele longitudinale pe unghii, dacă apar pe degetele mari, ar putea fi cauzate de traume cauzate de pliurile unghiilor, cum ar fi obicei de ați roade unghiile, care este cea mai frecventă problemă. Celelalte cauze sunt asociate cu modificări ale pielii, fie de-a lungul pulpelor degetelor, fie pe restul pielii și pot fi secundare unor tulburări inflamatorii, cum ar fi eczeme sau psoriazis, sau infecții precum paronichia, care pot produce creste transversale”, explică medicul american.

Specialiștii mai vorbesc și despre liniile lui Beau, care pot apare pe unghiile oricăruia dintre noi. Aceste șinii sunt semnul unor boli grave precum diabetul necontrolat si boli vasculare periferice, dar si boli asociate cu o febra mare, cum ar fi scarlatina, rujeola, oreionul si pneumonia.

De asemenea, liniile lui Beau pot apărea ca urmare a unui deficit de zinc.