Cad capete la Inspectoratul General pentru Migrație. Șeful și adjuncții săi, demiși în urma anchetei

Cad capete la Inspectoratul General pentru Migrație. Șeful și adjuncții săi, demiși în urma anchetei Sursa foto: Poliție

Republica Moldova. Șeful Inspectoratului General pentru Migrație (IGM), Mihai Vodă, dar și adjuncții acestuia au fost demiși din funcții. Decizia a fost luată la capătul unei anchete de serviciu.

Demisii la vârful IGM: ce probleme au fost depistate 

Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) anunță că a finalizat ancheta de serviciu la Inspectoratul General pentru Migrație. Aceasta a fost inițiată în urma neregulilor constatate în dosarul de solicitare de azil a cetățeanului turc Izzet Eren. Bărbatul a fost asasinat în luna iulie, în sectorul Rîșcani al capitalei, în timp ce lua masa la terasa unei cafenele.

Sursa foto: captură video

În cadrul anchetei au figurat șase angajați ai IGM, care au fost detașați în alte diviziuni ale MAI. Măsura a fost luată pentru a nu prejudicia mersul bun al anchetei.

Ministrul de interne a decis retragerea din funcție a șefului IGM și a adjuncților acestuia. Totodată, urmează să plece șeful Direcției Supraveghere Regim de Ședere și cel al Direcției Azil și Apatridie. Persoana care s-a ocupat nemijlocit de dosarul cetățeanului turc a plecat din sistem.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În urma controlului intern au fost identificate următoarele deficiențe: insuficiențe în materia legislativă care reglementează domeniul migrației, azilului și apatridiei; insuficiențe în procedurile interne cu privire la lucrul în domeniul migrației, azilului și apatridiei. Impunerea obligatorie a depunerii în dosarul cauzei a documentelor doveditoare pentru întârzierile în procesele de lucru la caz – motive din cauză de boală, a lipsei de apărare sau de traducere autorizată); urgentarea implementării Sistemului informațional Migrație”, se menționează într-un comunicat.

Totodată, SPIA a depistat circumstanțe ale neglijenței în serviciu.

„Depășirea termenului de 21 de zile pentru intervievarea solicitantului azil. În cazul de față, interviul fiind realizat la o distanță de două luni și 8 zile. Insuficiențe cu privire la schimbul de informații de serviciu între direcțiile din cadrul IGM – Direcția supraveghere regim de ședere (DSRȘ) și Direcția de azil și apatridie (DAA). DSRȘ nu a informat DAA că a emis deja un aviz de respingere pe dreptul de ședere solicitat de cetățeanul turc. Această lipsă de informare a determinat pornirea de la zero a dosarului de cerere de azil, fără să se cunoască faptul ca cetățeanul turc era urmărit internațional, deși DSRȘ avea această informare în dosarul de respingere a dreptului de ședere”, conchid cei care au realizat ancheta.

Asasainatul de la Râșcani, Izzet Eren

Izzet Eren. Sursa foto: captură video

Anchetatorii examinează versiunea unor reglări de conturi

Cetățeanul turc Izzet Eren a fost asasinat pe 10 iulie curent. Un bărbat, identitatea căruia nu a fost stabilită sau anunțată până la moment, a tras 7 împușcături în direcția sa. Asasinul avea fața acoperită și se deplasa cu o bicicletă electrică.

Incidentul a provocat o serie de reacții din partea autorităților, dar și a societății civile. Anchetatorii examinează versiunea unei reglări de conturi între grupări, deoarece bărbatul ucis ar fi „parte a unei grupări criminale”.

Revista presei