Asasinatul de la Râșcani schimbă regulile extrădării din Republica Moldova

Asasinatul de la Râșcani schimbă regulile extrădării din Republica MoldovaExtrădare. Sursa foto: igi.mai.gov.ro

Republica Moldova. Asasinarea cetățeanului turc, în cazul căruia extrădarea dinRepublica Moldova a fost tergiversată, schimbă legea. Astfel, un proiect care are drept scop depășirea problemelor depistate în cadrul evaluării procedurilor de extrădare cu implicarea cererilor de azil a fost votat în prima lectură de Parlament. Proiectul prevede că cetățenii străini care au probleme cu legea nu vor mai putea să se folosească de tertipuri juridice pentru a evita extrădarea din Republica Moldova și eschivarea de la răspundere penală.

Modificările legislative, susțin inițiatorii proiectului, sunt necesare în contextul în care, în prezent, termenele de deținere în arest a persoanelor în vederea extrădării și termenele prevăzute pentru emiterea unei decizii irevocabile privind cererile de azil nu corespund. Din acest motiv, este imposibil să se asigure deținerea persoanei extrădabile în arest până la predarea către statul solicitant, iar infractorii profită de acest lucru.

Extrădarea din Republica Moldova. Cele mai importante schimbări

Principala schimbare se referă la majorarea de la 180 de zile la 12 luni a termenului maxim de deținere în arest preventiv a persoanei în vederea extrădării. Legea privind azilul în Republica Moldova va mai fi completată cu o nouă categorie de cereri care trebuie examinate în procedură rapidă. Este vorba despre cererile persoanelor în privința cărora a fost inițiată procedura de extrădare. Astfel, se va reduce termenul de examinare a cererilor de azil depuse de aceste persoane.

Modificarea termenelor de examinare a căilor de atac

Autorii proiectului au mai propus modificarea termenelor de examinare și a căilor de atac aplicabil hotărârilor emise de instanțele judecătorești privind contestațiile împotriva deciziilor Inspectoratului General pentru Migrație. Concret, decizia de respingere a cererii de azil va putea fi atacată pe calea contenciosului administrativ, fără procedură prealabilă, în termen de cinci zile lucrătoare de la data comunicării.

Hotărârea instanței de judecată privind menținerea sau anularea deciziei de respingere a cererii de azil va putea fi atacată la Curtea de Apel, iar hotărârea Curții de Apel nu va putea fi supusă niciunei căi de atac, fiind irevocabilă. De menționat că vor fi modificate doar termenele care vizează cererile de azil examinate de Inspectoratul General pentru Migrație în procedură rapidă.

Reamintim că reprezentanții Consiliul Superior al Magistraturii au explicat de ce nu a putut  fi extrădat cetățeanul turc, asasinat pe 10 iulie: ”Se interzice extrădarea persoanelor, în lipsa hotărârii irevocabile adoptate în baza cererii de chemare în judecată privind contestarea actului Inspectoratului General pentru Migrație. Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, aflându-se în imposibilitate examinării în fond a demersurilor de extrădare nominalizate”.

Asasainatul de la Râșcani, Izzet Eren

Izzet Eren. Sursa foto: captură video

Asasinatul de la Râșcani. Audieri în mai multe instituții

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și Comisia juridică, numiri și imunități a organizat audieri cu instituțiile statului, după ce, la data de 10 iulie, un cetățean turc a fost asasinat în timp ce se afla la terasa unui local din sectorul Râșcani al capitalei. Acesta era dat în urmărire internațională de autoritățile din Marea Britanie. Proiectul de lege va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.