Șeful mercenarilor Grupului Wagner recunoaşte eşecul ofensivei ruse din Ucraina
- David Marinescu
- 25 mai 2023, 17:38
Încă o dată, liderul infamilor mercenari Wagner a ieșit în prim-plan pentru a critica dezvoltarea conflictului, susținând că niciunul dintre obiectivele iniţiale au fost îndeplinite.
„Dacă înainte de începerea operațiunii speciale, ei (ucrainenii) aveau 500 de tancuri, acum au 5.000. Dacă atunci știau să lupte cu 20.000 de soldați, acum sunt 400.000. Așa o demilitarizăm? Acum se dovedește că militarizăm Ucraina și în ce fel", a condamnat Evgheni Prigojin într-un interviu pe care el însuși l-a publicat pe canalul său Telegram.
Aceste obiective fuseseră făcute publice de însuși președintele rus la primele ore ale zilei de 24 februarie 2022, când a spus națiunii că Rusia începe o "operațiune militară specială" pentru "demilitarizarea" Ucrainei. În același fragment a comentat și intenția Moscovei de a "denazifica" Ucraina. Pentru Prigojin, declanșarea ofensivei, chiar dacă a avut acel final, a însemnat transformarea Ucrainei "într-o națiune cunoscută în întreaga lume. Ei (ucrainenii) sunt ca grecii și romanii vremurilor de glorie, noi i-am legitimat", scrie El Periodico.
Liderul mercenarilor este primul mare nume din Rusia care admite că războiul eșuează. Între timp, cea mai mare parte a presei oficiale și a membrilor Guvernului au depus eforturi pentru a menține ideea, începând cu 24 februarie 2022, că totul decurge conform planului, deși mai lent decât s-a dorit din cauza sprijinului occidental acordat Kievului, lucru care, de asemenea, se reflectă de obicei în mass-media de stat rusă, unde este chiar obișnuit ca unii comentatori să ceară să se meargă mai departe pentru a "denazifica" alte țări.
În același interviu, se laudă cu oamenii săi, pe care i-a numit "cea mai bună armată din lume", pentru a adăuga imediat că cea rusă este "a doua cea mai bună". Deși sunt dușmani, el a mai afirmat că forțele armate ale Ucrainei sunt o forță de luat în seamă, "una dintre cele mai puternice armate", mânuind cu succes orice sistem de arme, fie el de origine sovietică, fie de la NATO.
Război în Ucraina
De la începutul conflictului, partidul de guvernământ rus a căutat să se compare cu armata sovietică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, "bucătarul lui Putin" a inversat modelul, comparând motivația trupelor ucrainene cu cea a sovieticilor din anii 1940. "Ei fac totul de dragul atingerii scopului final, așa cum am făcut noi în timpul Marelui Război Patriotic (cum numea Uniunea Sovietică perioada celui de-Al Doilea Război Mondial între începutul invaziei URSS în iunie 1941 și capitularea Germaniei)", a mai spus liderul mercenarilor, Evgheni Prigojin. (Traducerea: Rodezia Costea/Rador).