Soldații ucraineni au format un semicerc la Bahmut şi menţin controlul asupra unei părţi a oraşului

Soldații ucraineni au format un semicerc la Bahmut şi menţin controlul asupra unei părţi a oraşului Sursa foto: Volodimir Zelenski - Facebook

Armata Ucrainei a format la Bahmut un semicerc şi continuă să mențină controlul asupra unei părți a orașului - a anunţat, duminică, ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar. Potrivit acesteia, ruşii nu au putut să încercuiască Bahmutul și au pierdut o parte din "înălțimile dominante" din jurul orașului.

Între timp, militarii ucraineni continuă să avanseze în suburbile orașului Bahmut de-a lungul flancurilor, ceea ce face dificilă rămânerea trupelor ruse în zonă, scrie presa ucraineană. În ciuda eforturilor uriașe de a păstra localitatea, armata ucraineană a refuzat să renunțe la pozițiile pe care le ocupă și luptă din greu pentru a menține localitatea.

"Trupele noastre au luat orașul într-un semicerc, ceea ce ne oferă posibilitatea de a distruge inamicul. Prin urmare, inamicul, în acea parte a orașului pe care o controlează, trebuie să se apere" - a explicat Maliar.

Potrivit acesteia, la Bahmut, Forțele Armate ale Ucrainei continuă să mențină controlul asupra instalațiilor industriale și de infrastructură și asupra sectorului privat din cartierul "Litak".

Ne puteți urmări și pe Google News

Gruparea Wagner susține că preluat controlul asupra Bahmutului

Șeful grupării ruse Wagner, Evgheni Prigojn, a afirmat că mercenarii săi ar controla întregul teritoriu al lui oraşului Bahmut. Informația respectivă a fost dezmințită imediat de purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe "Est" al armatei ucrainene, Serhi Cerevati.

După scurt timp, ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a declarat că, în pofida situației critice din oraș, soldații ucraineni continuă să țină apărarea la Bahmut. Deși analiștii militari spun că orașul nu are nici o valoare din punct de vedere strategic, rușii se încăpățânează să-l cucerească, cu prețul a numeroase pierderi de vieți omenești.

Evgheni Prigojin a recunoscut că Bahmut, un oraş de 70.000 de locuitori înainte de război, nu avea nici o semnificaţie strategică, dar a căpătat o importanţă simbolică uriaşă pentru ambele părţi din cauza intensităţii luptei şi a amplorii pierderilor.

Anunțul făcut de Evgheni Prigojin a fost preluat de agenția de presă Reuters care, însă, nu a reușit să-l confirme din surse independente.

În schimb, Evgheni Prigojin a fost contrazis de un purtător de cuvânt al armatei Ucrainei, Serhi Cervatîi, care a spus, categoric, că luptele nu s-au încheiat.„Nu este adevărat. Unităţile noastre luptă la Bahmut”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.