DIICOT și DGA au anunțat, miercuri dimineața, derularea unei ample acțiuni împotriva traficanților de țigări.

„În această dimineață, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițerii DGA efectuează peste 150 de percheziții în județe din sudul și vestul țării. Acțiunea vizează destructurarea unor grupări infracționale care conlucrează în vederea comiterii infracțiunii de contrabandă. Grupările erau protejate de mai mulți polițiști, în schimbul unor sume de bani pe care aceștia le primeau periodic de la lideri”, au transmis, oficial, DIICOT și Direcția Generală Anticorupție (DGA).

Șeful din Poliția de Frontieră proteja rețelele de traficanți de țigări

Surse judiciare au dezvăluit, pentru evz.ro, că unul dintre polițiștii vizați este chiar șeful Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi (STPF) Mehedinți, comisar șef Sorinel Coman (foto).

Deși oficialitățile neagă că acest val de percheziții ar avea vreo legătură cu asasinatul de la Arad, care a avut loc în dimineața zilei de sâmbătă, 29 mai 2021, anchetatorii care se ocupă de cazul exploziei în urma căria a murit omul de afaceri Ioan Crișan au în calcul varianta implicării acestuia în traficul de țigări și posibile legături cu structuri de criminalitate organizată.

Clanurile vizate de anchetatori

Conform informațiilor obținute de evz.ro, una dintre cele importante grupări de traficanți este cea formată în jurul clanului Saizu.

Surse judiciare au dezvăluit, pentru evz.ro, că rețelele vizate de percheziții au fost monitorizate de ofițerii DGA timp de doi ani. În această perioadă, s-a putut stabili și legătura infractorilor cu mai mulți polițiști de frontieră.

Clanul Saizu, din Breznița Ocol, județul Mehedinți, s-a îmbogățit de p urma traficului illegal de țigări din Serbia către România. Așa cum precizează ziaruldemehedinti.ro, membrii grupării au dat tunuri după tunuri și în alte domenii. Petrișor Dudașu Saizu este capul rețelei. Pe portalul intanțelor, regăsim 24 de dosare în care DUDAŞU SAIZU PETRIŞOR a fost judecat, atât pe raza județului Mehedinți, cât și în alte județe. Pe rolul instanței din Petroșani, spre exemplu, îl regăsim pe Saizu, alături de alte șase persoane, acolo unde a fost judecat pentru că ar fi păgubit două firme.

În 2016, Saizu apsare ca parte vătămată într-un scandal de stradă, conform unei decizii a Judecătoriei Drobeta Turnu-Severin.

Pe 28 octombrie 2018, îl regăsim pe același Saizu într-un dosar de furtul calificat și infractiuni de tainuire, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani.

O altă grupare specializată în trafic cu țigări este cea formată din membrri ai clanului Condel, din satul Burila Mică, județul Mehedinți. Capul rețelei este Păun Condel.

Altă grupare cunoscută pentru implicarea în traficul de țigări și droguri sunt Clanul Gore, din aceeași celebră comună Breznița Ocol, cunoscută pentru bătăi și scandaluri. Membrii grupării dețineau, acum câțiva ani, puterea în comună și făceau legea în zonă. În timp, au reușit să îiși extindă afacerea până la traficul de persoane.

Aceeași specializare o aveau și membrii clanului Bantă, din Burila Mică.